Как се приготвя паста | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Как се приготвя паста | Gotvarstvo.Net

Как се приготвя паста

Важно правило при приготвянето на паста е то да става непосредствено преди сервирането.

Използвайте голям съд

Правилното приготвяне на пастата изисква голямо количество вода. Твърде малък съд и малко количество вода слепя пастата и тя се приготвя неравномерно. За 450 гр. паста се нуждаете от тенджера, която може да побере около 5 литра вода.

Оставете водата да заври напълно

Напълнете 3/4 от голямата тенджера със студена вода и я оставете на котлона да заври. Поставете капак на тенжедрата, за да стане по-бързо.

Добавете сол

Прибавянето на сол във водата овкусява пастата и засилва естествения и вкус. Това не увеличава съдържанието на натриеви йони в ястиятя ви. Важно е да не добавяте солта преди водата да е напълно завряла. Причините за това са две – вода съдържаща сол завира по-бързо (около няколко секунди) и по-важната приична е, че солта се разтвара по-добре във вряща вода. Неразтворените кристали сол в студената вода могат да наранят повърхността на съдовете ви

Добавете около 2 супени лъжици сол на 450 грама паста. Това може да ви се струва много, но е необходимо за доброто овкусяване на пастата.

Оставете посолената вода отново да заври

Ако пастата се добави към водата преди да е напълно завряла, тя започва да става на каша. Причината за това е разтварянето на нишестето в топлата вода. За да се запечата външната страна на пастата и да не стане лепкава ви трябва напъно вряща вода. При добавянето на пастата температурата на водата пада, но все пак е достатаъчна за да се сготви продукта правилно.

Добавяне на сушената паста

Добавете пастата на веднъж в съда и оставете температурата на максимална, за да заври отново. Никога не смесвайте няколко вида паста в един и същ съд за варене.

За да предотвратите залепването на пастата внимателно разбъркайте с дървена лъжица през първите минути на готвенето.

Пастата се готви в открит съд, при пълно завиране на водата. Когато добавите пастата не поставяйте капака на тенджерата. За да предотвратите получаването на пяна и изтичането и по съда намалете температурата съвсем малко.

Не добавяйте никакво олио

Олиото или зехтина покриват пастата и пречат на смесването със соса. След като добавите пастата и разбъркате, нищо повече няма да ви е необходимо, за да не залепнат спагетите или макароните. Честото разбъркване ще спомогне за равномерното сваряване на пастата. Осигурете свободното движение на фигурките в съда.

Време за приготвяне

Не разчитайте на изписаните на опаковката времена за приготвяне. Започнете вашето отчитане на времето когато водата заври отново. Повечето видове паста стават готови за 8 до 12 минути.

Проверете дали пастата е готова след 4 минути варене, като я опитате. Не може да се даде точно време на приготвяне, понеже различните видове паста имат различна форма и дебелина и изискват различни времена.

Наблюдавайте процеса на приготвяне на пастата. Тя може да се превари доста лесно. Тя траябва да е нежна, но все пак да оказва лека съпротива при сдъвкване. На италиански това състояние се нарича ‘ал денте’. Когато пастата достигне това състояние веднага спрете газта или махнете тенджерата от котлона. Добавете 1/2 чаша студена вода към горещата вода с пастата. Това ще намали температурата и ще забави процеса на готвене.

Когато приготвяте паста за другия ястия, които ще печете, тя трябва да се вари по-кратко. При печенето пастата също се готви и то повторно. Обикновено времето за варене се намалява до 1/3 от обичайното за съответния тип.

Отцедете веднага

Поставете гивгир в мивката и веднага отцедете пастата. Вдигнете го и оставете водата да се оттече. Не плакнете пастата след сваряване, освен ако ще я сервирате студена на салата.

Внимавайте да не отцедите пастата твърде много. Изключение се прави, когато ще се смесва с много рядък сос. Във всички други случаи спагетите и макароните се нуждаят от влага, за да се смесят добре със сосовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.