Как се приготвя паста | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Как се приготвя паста | Gotvarstvo.Net

Как се приготвя паста

Важно правило при приготвянето на паста е то да става непосредствено преди сервирането.

Използвайте голям съд

Правилното приготвяне на пастата изисква голямо количество вода. Твърде малък съд и малко количество вода слепя пастата и тя се приготвя неравномерно. За 450 гр. паста се нуждаете от тенджера, която може да побере около 5 литра вода.

Оставете водата да заври напълно

Напълнете 3/4 от голямата тенджера със студена вода и я оставете на котлона да заври. Поставете капак на тенжедрата, за да стане по-бързо.

Добавете сол

Прибавянето на сол във водата овкусява пастата и засилва естествения и вкус. Това не увеличава съдържанието на натриеви йони в ястиятя ви. Важно е да не добавяте солта преди водата да е напълно завряла. Причините за това са две – вода съдържаща сол завира по-бързо (около няколко секунди) и по-важната приична е, че солта се разтвара по-добре във вряща вода. Неразтворените кристали сол в студената вода могат да наранят повърхността на съдовете ви

Добавете около 2 супени лъжици сол на 450 грама паста. Това може да ви се струва много, но е необходимо за доброто овкусяване на пастата.

Оставете посолената вода отново да заври

Ако пастата се добави към водата преди да е напълно завряла, тя започва да става на каша. Причината за това е разтварянето на нишестето в топлата вода. За да се запечата външната страна на пастата и да не стане лепкава ви трябва напъно вряща вода. При добавянето на пастата температурата на водата пада, но все пак е достатаъчна за да се сготви продукта правилно.

Добавяне на сушената паста

Добавете пастата на веднъж в съда и оставете температурата на максимална, за да заври отново. Никога не смесвайте няколко вида паста в един и същ съд за варене.

За да предотвратите залепването на пастата внимателно разбъркайте с дървена лъжица през първите минути на готвенето.

Пастата се готви в открит съд, при пълно завиране на водата. Когато добавите пастата не поставяйте капака на тенджерата. За да предотвратите получаването на пяна и изтичането и по съда намалете температурата съвсем малко.

Не добавяйте никакво олио

Олиото или зехтина покриват пастата и пречат на смесването със соса. След като добавите пастата и разбъркате, нищо повече няма да ви е необходимо, за да не залепнат спагетите или макароните. Честото разбъркване ще спомогне за равномерното сваряване на пастата. Осигурете свободното движение на фигурките в съда.

Време за приготвяне

Не разчитайте на изписаните на опаковката времена за приготвяне. Започнете вашето отчитане на времето когато водата заври отново. Повечето видове паста стават готови за 8 до 12 минути.

Проверете дали пастата е готова след 4 минути варене, като я опитате. Не може да се даде точно време на приготвяне, понеже различните видове паста имат различна форма и дебелина и изискват различни времена.

Наблюдавайте процеса на приготвяне на пастата. Тя може да се превари доста лесно. Тя траябва да е нежна, но все пак да оказва лека съпротива при сдъвкване. На италиански това състояние се нарича ‘ал денте’. Когато пастата достигне това състояние веднага спрете газта или махнете тенджерата от котлона. Добавете 1/2 чаша студена вода към горещата вода с пастата. Това ще намали температурата и ще забави процеса на готвене.

Когато приготвяте паста за другия ястия, които ще печете, тя трябва да се вари по-кратко. При печенето пастата също се готви и то повторно. Обикновено времето за варене се намалява до 1/3 от обичайното за съответния тип.

Отцедете веднага

Поставете гивгир в мивката и веднага отцедете пастата. Вдигнете го и оставете водата да се оттече. Не плакнете пастата след сваряване, освен ако ще я сервирате студена на салата.

Внимавайте да не отцедите пастата твърде много. Изключение се прави, когато ще се смесва с много рядък сос. Във всички други случаи спагетите и макароните се нуждаят от влага, за да се смесят добре със сосовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

->