Кулинарни техники и термини | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Кулинарни техники и термини | Gotvarstvo.Net

Кулинарни техники и термини

· Барбекю – Скара, Върху която се пекат риба, месо или зеленчуци чрез отделяната топлина от дървени въглища. Желателно е предназначените за печене на барбекю продукти да се мариноват предварително. Достатъчно е да има ароматни подп-раВки, вид киселина и алкохолни напитки -вино, коняк и др. Маринованите меса или зеленчуци след изпичане не се гарнират със сос, защото има опасност от неподходящо съчетание на вкусове.

· Бланширане – Топлинна обработка, при която даден продукт се потапя за кратко в кипяща течност, за да омекне. Най-често бланширането е предназначено за различни свежи зеленчуци. Те се потапят в подсолена кипяща вода и Веднага се охлаждат В съд със студена Вода и кубчета лед. Бланширането се препоръчва и като предварителна обработка на предвидените за консервиране зеленчуци. Така се унищожават Вредните микроорганизми. Бланширането се използва и при готвенето на риба, за да може по-лесно да се отдели месото от костите.

· Варене – Кулинарна техника, при която продуктите се обработват в нагрята течност (вода, бульон, мляко и др.).
Месото се Вари, като се постави в подсолена студена вода с предвидените зеленчуци. Вари се при температура от 90° С за различно време в зависимост от Вида на месото.
Зеленчуците се варят, като се потапят в малко количество предварително подсолена и кипнала вода, на тих огън и задъл-Жително под капак. Така се запазват витамините и другите ценни съставки на зеленчуците. Изключение правят спанакът, броколите, грахът, брюкселското зеле и зеленият фасул, които се варят без капак, за да не загубят приятния си наситен зелен цвят.
Рибата се поставя в студена посолена Вода с различни ароматни зеленчуци и подправки (лук, морков, целина, дафинов лист, черен пипер на зърна и др.). Вари се 15-30 минути при тихо кипене В зависимост от вида риба.
Когато се приготвя зеленчуков бульон, продуктите се поставят в студена вода и след това се кипват.
Варене на пара – Продуктът се поставя В специална решетъчна приставка, подобна на тенджера. Обикновено тя е в комплект с основната тенджера, В която се кипва водата. Варенето протича задължително под капак, като приставката не бива да докосва водата. Практически почти всички видове зеленчуци и плодове са подходящи за този метод на топлинна обработка. Това е най-добрата техника за варене на продуктите, защото запазва техните хранителни Вещества и Витамини. Съществуват и специални решетъчни кошници с крачета, които се поставят в обикновени тенджери. За Варене на пара може да се използва и метален кухненски гевгир, който се поставя над кипящата вода. Продуктите се слагат в него и се варят под капак.
Варене в микровълнова фурна – Продуктите се поставят В подходящ съд, в който се наливат 5-10 с. л. вода. Варят се в микровълновата фурна на пълна мощност, като Времето за сваряване зависи от Вида и количеството на продуктите, както и от мощността на уреда.

· Винегрет – Салатена заливка на основата на оцет и растителна мазнина. Използват се различни видове оцет – винен, ябълков, малинов, както и обогатените с различни билки и подправки оцети – естрагонов, с розмарин и др. Растителните мазнини са зехтин, слънчогледово, соево, фъстъчено, памуково, царевично олио и др. Класическото съотношение на оцет-мазнина при приготвянето на винегретите е 1:3, като се добавят различни билки, лимонена киселина, захар, кетчуп, горчица и др. Всички продукти се разбиват с тел до хомогенизирането на заливката.

· Дегласиране – Разтваряне на остатъците от даден продукт, полепнали при запържване по дъното на тиган или тенджера. Целта е да се използват в по-нататъшната обработка на ястието. Най-често се дегласира с вино, коняк или бульон.

· Дресинг – Всеки вид салатен сос в световната кухня се нарича дресинг. В практиката терминът се отнася най-вече към салатените сосове на майонезена или сметанова основа, както и към тези, приготвени от кисело мляко. Дресингът представлява средногъст сос. С него се подправят зеленчукови, месни и плодови салати. Има дресинги, които се поднасят и към печено пилешко месо или риба, както и към варени зеленчуци. Прието е Всички дресинги на оцетена основа и растителна мазнина да се наричат винегрети, но има изключения. Така например съществуват салатени сосове, които на практика са винегрети, но се наричат дресинги – “Френч”, “Ароматен италиански”, “Цезар” и др.

· Жулиен – Термин, който показва, че зеленчуците се нарязват на тънки ивици.

· Задушаване – Топлинна обработка на продуктите, при която се готви задълЖително под капак. При продуктите се налива малко количество вода, бульон или мазнина. Образува се пара, която циркулира в съда, и продуктът постепенно достига кулинарна готовност. Задушаване с мазнина – Процесът се извършва с малко мазнина, Количеството на мазнината зависи от количеството на продукта, средно то е около 5-10%.
Задушаване без мазнина – Извършва се с малко вода или бульон. Някои зеленчуци, които отделят повече вода при топлинна обработка, се задушват В собствен сос.

· Застройка – Кулинарна техника, с която се цели създаване на плътност и повишаване хранителната стойност на супи и сосове. Съществуват няколко вида: с яйца, с яйца и кисело мляко, с яйца, кисело мляко и брашно, с прясно мляко, с прясно мляко и яйца, със сметана, сметана и Жълтъци и др. Продуктите се разбиват с тел и постепенно към тях се долива бульон от супата или сос, като по този начин се уеднаквява температурата. След това продуктите се Връщат В готовата супа или сос и тенджерата се оттегля от огъня. Съществува и пресечена застройка, като се разбива яйце и през цедка се добавя към супата. Разбърква се непрекъснато, за да се получат “конци” от яйцето.

· Канапе – Основа от даден продукт, Върху която се редят различни зеленчуци, колбаси, меса, риба и др. Най-популярни са канапетата от нарязани филии хляб или франзела, намазани с масло или пастет. След това Върху тях се подреждат колбаси и сирене. Може да се оформи канапе от марули, както и от картофено пюре или сварен ориз, а върху тях да се подреди задушено или печено месо и да се полее със сос.

· Керемида – Глинен съд във формата на керемида, в който най-често се пече риба на фурна. Обикновено се поставя сос на доматена основа и върху него се реди посолена риба, която се пече В умерено загрята фурна, Най-подходящата риба е пъстървата или шаранът.

· Мариноване – Кулинарна обработка, с която се цели продуктите да се омекотят и ароматизират. Има два Вида мариноване – сухо и мокро.
Сухо мариноване – Продуктите за мариноване се поръсват с подправки и се оставят да престоят В тях.
Мокро мариноване – Продуктите се поставят В маринатата и престояват в нея от 30 минути до 24 часа.

· Паниране – Кулинарна обработка, при която продуктите се овалват В брашно, яйца или галета, след което се пържат или пекат на фурна.

· Пасиране – Кулинарна техника, при която продуктите се разбиват с помощта на пасатор, докато се получи хомогенна смес. Голяма част от салатените дресинги, както и различните студени сосове се получават посредством този метод. Когато липсва пасатор, продуктите се кълцат на много ситно, след което се мачкат В хаванче и се разбиват с тел.

· Плънка – Комбинация от продукти, предназначена за пълнене на сарми, пиле, риба и други ястия. Съществуват различни плънки от кайма и подправки, ориз и зеленчуци, от булгур, от колбаси и т. н. Някои Видове се нуждаят от предварителна подготовка, други се омесват в сурово състояние.

· Поширане – Варене на продукт Във вода или друга течност без кипване. Температурата е около 70—80° С. Този метод на кулинарна обработка се използва за Варене на риба с деликатно и крехко месо, както и на някои зеленчуци. Кипва се вода с ароматни подправки и зеленчуци. Тенджерата се оттегля от огъня и продуктът се потапя в получилия се бульон. Престоява В продължение на 15-25 минути. По този начин се приготвят пъстърва, сьомга, морски език, брюкселско зеле, аспержи, броколи и др.

· Пържене – Съществуват два метода на пържене – фритюрно и обикновено.
Фритюрно пържене (маслена баня) – Продуктът се потапя В предварително загрята мазнина, чието количество трябва напълно да го покрива. Температурата е от 160 С до 190° С. За този метод най-подходяща е палмовата мазнина.
Обикновено пържене – Продуктът се поставя в предварително силно загрята мазнина, след около минута температурата се понижава и пър-Женето продължава. Продуктът може да се обърне един или два пъти. Мазнината не трябва да покрива продукта.

· Сач – Плитък кръгъл съд от глина, който се използва най-често за приготвянето на катми.

· Сотиране – Бързо пържене в малко количество мазнина.

· Уок – Китайски дълбок тиган с полусферична форма. Има няколко вида – чугунени, стоманени, алуминиеви и тефлонови. Най-подходящ е този от неръждаема стомана. Специфичното при него е, че преди първоначалната му употреба трябва да се почисти от специалната мазнина, с която е обработен. Затова се напълва с бода и се добавят 2 с. л. сода бикарбонат. Водата се кипва и оставя да ври 15 минути, изхвърля се и се подсушава. Операцията се повтаря няколко пъти.

· Филетиране – Отделяне на филето от костите при риби, пилешко, свинс-ко, телешко месо и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.