Лутеинът помага на очите и зрението | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Лутеинът помага на очите и зрението | Gotvarstvo.Net

Лутеинът помага на очите и зрението

Продовете и зелечуците съдържат и друго оръжие за борба с болестите за нас: лутеинът. Проучване показва, че този каротеноид предпазва и донякъде лекува загубата на зрение, проблеми с имунната система, рак и сърдечно-съдови болести. Имайки предвид това, заредете добре хладилниците с храни богати на лутеин – моркови, царевица, маруля, домати, спанак, карфиол, салата, лапад, червени чушки, копър, магданоз, картофи, сини и лилави плодове.
Виждате ли замъглено? Знам, че аз виждам замъглено след работа на компютъра известно време. В такъв случай трябва да ядем повече храни богати на лутеин, казват Др. Майкъл и Марк Роуз. В своята книга Save Your Sight, те пишат: „ След няколко седмици консумиране на повече храни богати на лутеин или на лутеинови добавки, при някои хора с нормално зрение се установява по-малко напрежение, по-цветно и ясно зрение.” Лутеинът и каротеноидът зексантин могат да спасят зрението ни като действат защитно и помагат за абсорбирането на вредната UVB светлина.

Въпреки че зрението на всеки може да се подобри вследствие на диета богата на лутеин, този начин на хранене може наистина да спаси зрението на хора, които имат генетична история на макуларна дегенерация и други проблеми, свързани със загуба на зрението.

Ако някои от семейството Ви страда от загуба на зрението, вашата богата на лутеин диета трябва да започне преди да достигнете средна възраст. В проучване на Харвард при жени, ядящи храни богати на лутеин и зеаксантин, рискът от пердета е с 22% по-малък, докато мъжете намаляват риска с 19%, според Reader’s Digest.

Дневният прием на само 6 мг. лутеин на ден намалява шанса Ви да получите проблеми със зрението в по-напреднала възраст със 43%. Поради тази прричина Др. Марк Гросман съветва в книгата Alternative Cures: „Всеки човек над 50 трябва да приема добавки с лутеин.”.Ако вече имате проблеми със зрението, диета богата на лутеин все пак може да помогна да спасите зрението си, като увеличи слоя макуларен пигмент на очите Ви.
Лутеинът не само предпазва зрението, но и укрепва имунната система и съответно предотвратява рака. „Здравите хора, които идскат да укрепят имунната си система могат да опитат да приемат бета-каротин и други каротеноиди като ликопен и лутеин”, пише Life Extension Foundation. Като укрепва имунитета, лутеинът намалява възможността за появяване на тумори, тъй като появата на раково образувание се асоцира с проблеми на имунната система.

Всички имаме ракови клетки. Раковите клетки се развиват в тялото ни постоянно, но имунната ни система обикновено отделя злокачествените клетки преди да могат да се развият в симптомите, които ние наричаме рак. Освен че укрепва имунната система, лутеинът може и да се бори с рака като предпазва кретките от свободни радикали и подобрява връзката между клетките и така предотвратява превръщането им в злокачествени.

Проучвания сочат, че диетa богата на лутеин намалява риска от рак на белите дробове, рак на гърдата и други. Според друго проучване, публикувано в Disease Prevention and Treatment, жени които имат ниски нива на лутеин имат 2.08 пъти повече риск да развият рак на гърдата, така че неприемането на достатъчно лутеин може да навреди.
В тази епоха на бързо хранене и готови храни сърдечно съдовите заболявания са по-често срещани от всякога. Вместо да ядем пържени картофи за зеленчуци, трябва да ядем повече храни богати на лутеин.

Life Extension Foundation съобщава резултатите от едно проучване, в което участниците с най-вококо ниво на лутеин в кръвта, нямат никакво удебеление на артеиалните стени.

Лесно е да добавите повече лутеин в диетата си, тъй като той се съдържа в много храни. Просто погледнете списъка по-горе. Още повече, според проф. Мос „лутеинът се намиа пет пъти по-често в зеленчуците от бета каротина”. Като просто прибавим няколко плодове и зеленчуци към дневното си меню, можем да запазим зрението си, да укрепим имунната си система, да се защитим от рак или инфаркт. Толкова е лесно да бъдеш здрав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.