Китай | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Китай | Gotvarstvo.Net

Китай

Китайската кухня се дели на „осем главни кухни на Китай“ според региона и начина на приготвяне: шандунска, хунанска, съчуанска, фудзиенска, кантонска, на Дзянсу, Джъдзян и Анхуей. Китайската кухня е богата и разнообразна.

Формирането на китайската кухня през вековете е свързано с историческото развитие на страната, регионалното разпределение, географската среда и усъвършенстването на готварските методи. От 8-те главни кухни на Китай кантонската, съчуанската, шандунската и хунанската са основни, т.е. свързват се с определението „китайска кухня“.

Всяко ястие в китайската кухня е съставено от поне 2 основни съставки: zhǔshí (букв. „основна храна“) – ориз, фиде или mantau (кръгли хлебчета, приготвени на пара), които са въглехидратен източник на нишесте, и cài (букв. „зеленчук“) – зеленчуци, риба, месо и други елементи, които са източник на растителни или животински белтъчини.

Китайската кухня има култура на хранене. Китайците се хранят бавно, с настроение и мисъл. Започват с чай, следват студени предястия, основни ястия, придружени от задължителната купичка ориз. Характерно за китайските ястия е, че се приготвят на малки късчета, за да може по-лесно да се хващат с пръчиците.

Древните китайци считали използването на нож и вилица за варварство, тъй като възприемали тези прибори за оръжия. Рязането на храната от гостите пък се считало за нелюбезно.

Характерната китайска супа се консумира последна, сервирана в малки порцеланови купички с порцеланови лъжички.

Допълнителното посоляване или подправяне на храната е обида за готвача, тъй като той е натоварен със задачата да овкуси ястието. Изцапаната покривка на масата означава, че храната се е харесала и готвачът я прибира, приемайки комплимента.

Оризът – визитката на китайската кухня по света
Първата асоциация, която предизвиква китайската кухня, е ориз. Въпреки това, в Северен Китай предпочитат фиде и mantau, а в Южен Китай консумацията на ориз е доста по-висока. Във формална обстановка не винаги се сервира ориз, независимо, че е основна храна в китайската кухня.

Месото в китайската кухня
Китайската кухня залага на свинското месо. То се счита за най-вкусно и най-ароматно. Китайците предпочитат свинското пред телешкото по религиозни и икономически причини, но и защото е по-лесно смилаемо.

Ястията с риба също се консумират често в китайската кухня. Рибата се готви и сервира цяла, за да е възможно най-прясна. С пръчици за хранене се откъсват парченца от нея. Пилешкото също е предпочитано месо в китайските ястия, като се комбинира предимно със зеленчуци. Вегетарианството е характерно най-вече за китайските будисти.

Подправките – финалните щрихи в китайската кухня
Соевият сос е запазена марка на китайската кухня. Гъстата течност от соеви зърна и сол или ферментирало соево брашно, придава уникален вкус на китайските ястия и е силен антиоксидант. Разбира се, не бива да се прекалява с него, тъй като е с високо съдържание на готварска сол. Соевата паста също е широко използвана, заради антитоксичния ефект и прекрасния вкус. Джинджифилът се използва пресен, изсушен или на прах. Карамфилът и канелата също са сред топ подправките в китайската кухня.

Здравословна ли е китайската кухня?
В миналото китайците консумирали предимно ориз и свежи зеленчуци. След индустриализацията китайската кухня става по-масова и разнообразието довело до понижаване на здравословните й качества. Високата консумация на мазнини и животински протеини е причина за редица хронични заболявания сред китайското население.

За жалост, има огромна разлика между истинската китайска кухня и храната, която се предлага в китайските ресторанти извън Китай. За придаване на солено-кисело-сладък вкус, в китайските ресторанти по света добавят големи количества мононатриев глутамат (E621). Неговата прекомерна употреба води до явлението „китайски синдром“, което е свързано с главоболие, припадъци подуване на стомаха и други неприятни симптоми. Продължителната злоупотреба с този вреден подобрител на вкуса води до затлъстяване, очни проблеми и увреждане на нервната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.