Захар, захарни и сладкарски изделия | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Захар, захарни и сладкарски изделия | Gotvarstvo.Net

Захар, захарни и сладкарски изделия

Захарта се използва широко в храненето на човек. Тя влиза в състава на захарни, тестено-захарни и сладкарски изделия, прибавя се в безалкохолните напитки, кафето, чая, млечните напитки.

Захарта се добива от захарно цвекло и захарна тръстика. В зависимост от качеството си захарта бива бяла, рафинирана и кафява, промишлена, а според външния вид – кристална, на бучки, пудра захар. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза (сладък дизахарид), а кафявата – 92% захароза. Захарта доставя 394 килокалории /100 г.

Захарните, тестено-захарните и сладкарските изделия са хранителни продукти с подходяща сладост, приятен вкус и аромат.

Захарните изделия биват бонбони с различен състав (карамелажни, нешоколадови, млечни, дражета, шоколадови бонбони), шоколад, халва, локум. Бонбоните представляват захарно-глюкозна основа без или със пълнеж от ядки и други плодови съставки, растителни масла, мляко. Шоколадът и шоколадовите бонбони се произвеждат от какао, мляко, масло, и биват натурални, фини млечни, с пълнеж. Халвата е ценен вид захарно изделие. Произвежда се таханова, бяла, нуга, кафява, млечна и витамизирана халва. Тахановата халва съдържа тахан – смлени семена от слънчоглед, сусам или фъстъци, към който се прибавя захар и чувен.

Тестено-захарните изделия се произвеждат от брашно, захар, растителни мазнини и масло, може да съдържат и мляко, яйца, плодове. Тук спадат бисквити, вафли и десертни блокчета. Тези продукти не се подлагат на бързо разваляне, за тях е установен продължителен срок на съхранение.

Сладкарските изделия са приготвени от един и повече вида сладкарски основи, кремове, захарен сироп, плодове. Те биват сухи (водно съдържание 14%) и сочни, обикновено напоени със сиропи торти, сиропирани сладкиши (баклави, щрудел, тригуни, кадаиф). В зависимост от вида на сладкарската основа биват: с пандишпанена, кексова, маслена, с основа мая за хляб, от кадаиф, вафлени кори и др.. Сладкарските изделия според срока на съхранение биват: нетрайни (до 72 часа при 4 ° С), и трайни (до 90 дни при 18 ° С), като се спазват указанията за правилно съхранение.

Основната хранителна стойност на захарните и сладкарските изделия се базира на техните високи вкусови свойства, значително съдържание на нискомолекулни лесноусвоими въглехидрати, а при някои и високо съдържание на мазнини. Според вложените съставки тези хранителни продукти могат да имат високо съдържание на някои витамини, минерални вещества, биофлавоноиди, антиоксиданти.

Здравното значение на захарните, тестено-захарните и сладкарските изделия се определя от тяхната хранителна стойност и от количеството на хранителен прием спрямо другите основни групи храни. Те са една от петте основни групи храни в ежедневното хранене наред със зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови, ядкови плодове. Всяка една от тези групи храни има свои хранителни предимства и стойност.

Като хранителни продукти с високо съдържание на рафинирани захари, а понякога и високо съдържание на мазнини, голямата консумация на захарни и сладкарски изделия се свързва с повишен риск от наднормено тегло, зъбен кариес, жлъчнокаменна болест, акне. Съобщава се и възникване на субклинични (без проявени симптоми) дефицити от някои минерални вещества (поради заместване приема на храни от други основни групи).

Разнообразието на храни и хранителни продукти в дневното и седмично меню и балансът между хранителен прием на енергия и хранителни вещества и хранителни нужди на организма са от изключително важно значение за поддържане на добро здраве и работоспособност. Захарните, тестено-захарните и сладкарските изделия консумирани умерено, допринасят за повишаване на хранителността и вкусовите качества на храненето.

Препоръчва се умерено използване на захарта. Употребата на храни, съдържащи захар, води и до развитие на зъбен кариес при голяма консумация между основните хранения. Правете разумен избор за подкрепящи закуски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.