Видове паста | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Видове паста | Gotvarstvo.Net

Видове паста

Познати са над 300 вида паста и около четири пъти повече наименования за различните видове. Основните видове познати не само в Италия, но и по света са:

Капелини/Капели Д’Анджели много тънки и подобни на спагетите. Сервират се с леки и деликатни сосове. Подходящи са и за супи.

Канелони големи цилиндрични макарони. Сервират се пълнени със сирене и/или месо, заливат се със сос и се запичат.

Яйчена паста къса и плоска с леки извивки. Поднася се с леки и средно гъсти сосове. Може да се запича или да се добавя в супи.

Диталини малки напръстничета. Тази многостранна форма може да се използва за основа на всякакви ястия запечени на фурна, супи, салати и гарнитури за пържени меса.

Фарфале папийонки или пеперуди. Поднасят се с леки или средно гъсти сосове. Използват се в салати, супи или като леко допълнително ястие.

Фетучини малки панделки. По-плоски и по-дебели от спагетите. Сервират се с плътни и тежки сосове. Подходящи за предястие.

Фузили лингуини с дългата си спираловидна форма чудесно се съчетават с всякакви сосове; начупени сеслагат в супи и ефектни салати.

Лазаня голям плосък вид паста с назъбени/къдрави краища. Обикновено се подрежда на слоеве с месни и/или зеленчукови сосове и сирене.

Лингуине макарони дълги езици. По- малки и по- тънки от фетучините. Сервират се с всякакви сосове. Подходящи и за леко допълнително ястие със сос с Пармезан.

Макарони тази широко разпространена паста се поднася с всички видове сосове. Може да се запича, слага в супи и салати.

Маникоти малки маншони вж. Канелони.

Ордзо ечемик. Изглежда като малки зърна. Предлагат се с почти всички видове сосове като основно или допълнително ястие. Великолепни са запечени на фурна и в супа.

Пенне пера. Малки тръбички със скосени краища. Сервират се с почти всички видове сосове. Могат да се запичат или използват в салати.

Ригатони По-големи са от макароните и са набраздени. Поднасят се с всякакви сосове, като най-подходящи са тези с месо и сирене. Могат да се запичат.

Радиаторе малки акордеончета или радиаторчета. Малка по размер надиплена паста. Поднася се с гъсти месни сосове или със сирена. Запича се или се слага в супи.

Ротини малки спирали. Сервират се с всякакви сосове. Могат да се използват и в супи и салати.

Конкилие средно големи мидички. Чудесно допълнение към супи или салати.

Конкильоне най-вкусни, когато са напълнени със смес от сирене, месо и зеленчуци.

Спагети безспорният фаворит в България. Сервират се с всякакви сосове, особено вкусни с песто. Могат и да се запичат на фурна.

Руоте ди каро колелата на каруца. С тях салатите стават по-красиви. Могат да се добавят и в супи или ястия с по-леки сосове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.