Вкусови подправки, вода и минерални соли | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Вкусови подправки, вода и минерални соли | Gotvarstvo.Net

Вкусови подправки, вода и минерални соли

В готварското изкуство се употребяват различни специалитети и подправки. Те придават на ястията приятен и пикантен вкус и аромат, способстват за повишаването на апетита, а оттам – за по-доброто усвояване на приетата от организма храна.

Подправките от пресни и сушени листа на семена, плодове, корени, кори и др. на редица зеленчуци, тревисти и храстовидни растения, каквито са магданозът, копърът, черният пипер, хрянът, канелата, кимионът и др., прибавени към готовите храни в умерени количества, освен това обогатяват храната с витамини и минерални соли. Други подправки, като горчица, оцет, лютив червен пипер и др., освен че почти нямат хранителна стойност, влияят раздразнително върху стомаха и червата, черния дроб и бъбреците, действат възбудително върху нервната система. Прекомерната употреба на подобни подправки уврежда на здравето.

За да се предпазят от затлъстяване, артериосклероза, хронични заболявания на стомаха и червата, хората на средна и по-напреднала възраст трябва строго да ограничат приемането на силно лютиви, солени, мазни и с много подправки храни. Особено внимание трябва да се обърне на количеството на готварската сол в ястията. Средно дневно за възрастен човек са необходими около 12-15 г готварска сол. Всеки излишък от сол в храната води до нарушаване дейността на сърцето и бъбреците, повишава възбудимостта на централната нервна система и играе известна роля за появата и развитието на хипертонична болест.

За правилното хранене и нормалните функции на човешкия организъм е от важно значение правилният режим на употребата на вода. Както излишъкът, така и недостигът на вода в организма е вреден. При употребата на много вода се претоварва работата на сърцето и бъбреците. От друга страна, става измиване на редица необходими и ценни за здравето водоразтворими витамини, като витамин С, витамините от групата В и др. Независимо от това се отмиват и редица минерални соли от тъканите, увеличава се потоотделянето и се появяват общо отпадане и слабост. Особено вредно влияние оказва пиенето на голямо количество вода наведнъж.

Не по-малко вредно може да се окаже и недостатъчното приемане на вода от организма. То може да предизвика известно сгъстяване на кръвта, повишаване на концентрацията на урината и жлъчните сокове, а това увеличава вероятността и опасността от образуване на пясък и камъни в бъбреците и жлъчката.
Дневната норма от вода на нормално развит възрастен човек се определя на около 2,5 л, като в това количество се смята и водата, съдържаща се в ежедневно приеманите хранителни продукти под форма на супи, ястия и пр.

Ако през време на храненето не се употребяват чорби или супи, препоръчително е да се пие по малко вода или плодов сок. Това спомага за по-лесното отделяне на стомашен сок и сок от жлезите, чиито функции са свързани с храносмилането. Общо взето, това оказва благотворно влияние на храносмилането.

Употребата на вода през време на ядене или веднага след ядене не се препоръчва, тъй като по този начин стомашният сок се разрежда и неговото действие върху храната се намалява. Не е препоръчително да се пие много вода, особено от хора, които са склонни към затлъстяване. За такива хора е достатъчна консумация от 1-1,5 л вода или друга течност за 24 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.