Китайска Нова Година | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Китайска Нова Година | Gotvarstvo.Net

Китайска Нова Година

Китайският календар е разделен на дванадесет-годишни цикли като на всяка година от цикъла съответства дадено животно. Според китайците тази година е 4074-та и е на свинята, а нейното начало е 18-ти февруари. Миналата беше под знака на кучето, а по-миналата – под знака на петела. Новата година е един от най-големите празници в Китай. Тя не се празнува на точно определена дата, както е прието в Европа. Датата се определя според китайския лунен календар и е между средата на декември и средата на февруари. Китайската нова година се нарича Чун цзе, посрещане на пролетта, още и пролетния фестивал). В миналото на този празник е имало молебствени церемонии за плодородие: за изобилна реколта, за раждане на момчета, които да продължат рода, за размножаване на добитъка.

В украсата на жилището и в облеклото доминира червения цвят – цвета на Слънцето, радостта. На север жените и децата носят и червено бельо и обувки. Смята се, че лошите духове се страхуват от червения цвят. Затова още преди настъпването на празника върху различни предмети се залепват червени хартиени ленти, а върху тях със златна боя се пишат пожелания. Над вратата се закачат пет дълги ленти, символ на петте вида щастие: късмет, почести, радост, дълголетие и богатство. Понякога лентите се заменят с прилепи, изрязани от червена хартия. В дните преди празника домовете се почистват основно, не с хигиенична, а с ритуална цел, за да се измете всичко лошо от къщи.

Приготвянето на храната трябва да приключи по-рано, за да не се използва нож на празника – смята се, че с ножа се отрязва късмета. Първият ден от Новата година се нарича Юан дан (утринта на новата година) и започва в 23 часа на предновогодишния ден, а свършва с изгрева на слънцето. Тогава човек трябва да бъде сред семейството си. Дори и най-близките приятели нямат право да сядат на трапезата. Вратата на дома се запечатва отвътре с червени хартиени ленти, след като семейството се събере. През това време на улицата излизат злите духове. За да се прогонят нечистите сили, се бият барабани и се взривяват бомбички (пиратките не са изобретение на българските хлапета). За да се предпази човек от влиянието на злите сили, не трябва да спи през цялата нощ. Между 3 и 5 часа сутринта, преди първи петли, в двора се хвърлят борови (в Северен Китай) или кипарисови (в Южен) клонки, а стопанинът маха печата от вратата, който предпазва от нечистите същества, отвън. В кухнята, до огнището, се залепва ново изображение на духа на семейния уют, който вече се е върнал от пътуването си при Юй Хуан – Нефритения император (владетелят на небето). На жените е забранено да честват духа, да си мят ръцете и да се решат пред образа му. Главата на семейството се моли и се покланя пред прадедите.

На трапезата, след като се сипят пет топли ястия, пет чаши вино, пет чаши чай и десет пръчици за хранене за пет поколения предци, семейството се покланя на най-възрастния, на децата се дават пари в червени пликове и всички сядат на масата. Какво ще се сложи на празничната трапеза зависи преди всичко от региона, но задължителни за всички области са семената от лотос и гинко и черните морски водорасли. В никакъв случай не се поднася соево сирене тофу, заради белия му цвят – цвета на смъртта и несполуката. На масата се слагат пелмени, които преди това е правило цялото семейство. Поднасят се и ориз и кръгли плодове – ябълки, портокали и мандарини, които символизират любовта, семейството. Кифличките от лепкав ориз с изненада (с парченца плод, ядки) също се сервират по традиция. Домакинята тайно слага паричка (някога са слагали парче сребро, злато или скъпоценен камък) в една от тях и този, на когото се падне паричката, ще е късметлията през годината (не ви ли напомня нашата питка за Бъдни вечер?). Спагетите символизират дълъг и щастлив живот; този, на когото се паднат най-дългите, съответно ще има по-дълъг и успешен живот.

Китайците пият малко. Мъжете понякога пият концентрати (нещо като ракия), като замезват с големи количества храна. В повечето случаи предпочитат бира. Жените пият червено вино, разредено с газирани безалкохолни, понякога добавяти лимон. Повечето дами пият чай, сокове и газирани напитки. Кафето в Китай не е много разпространено. На масата се седи от два до пет часа, към края на вечерята се пеят най-различни песни.

През дните, в които се празнува, се изпълняват различни ритуали, за импровизации няма място. Етикетът изисква задължителното спазване на протокола. Първия ден от празника започва с религиозна церемония в чест на Небето, Земята и боговете на семейното огнище. На втория ден се почитат предците. За починалите се приготвя храна, слагат им се специални прибори, разлива се алкохол (получава се нещо като нашата задушница). За починалита роднини се говори с любов и уважение. На третия и четвъртия ден се посещават свекървата и тъщата. На петия се изразява почит към бога на богатството. Всички си седят вкъщи, никой никъде не ходи, за да не изпуснат парите през годината. На честия ден започва новогодишното безумие – всички се веселят от сутринта до вечерта. На седмия ден, през който се смята, че са родени човешките същества, се пие вино, направено от седем зеленчука. Яде се китайско фиде(за дълголетие) и сурова риба (за кариера). На осмия ден е задължителния семеен банкет. Деветият ден е посветен на Нефритения император, владетеля на небесата. На десетия и единайстия ден се канят приятели и роднини и се вдигат тежки трапези. Тринадесетия ден е денят за пречистване – яде се само малко ориз със зелена горчица. Почивка за организма. На четиринадесетия ден се готвят за Фестивала на светлината. На петнадесетия ден започва Фестивалът на светлината, има нощен парад със запалени фенери. Започват веселби, танци, фоерверки. Най-добрият подарък за любимите хора на Китайската Нова година са прораснали луковици на лалета или нарциси, поникнали бамбук, ягоди или рози в съдинки с вода. Откъснати цветя не се подаряват, смята се, че това не е на добро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.