Трифон Зарезан / Свети Валентин | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Трифон Зарезан / Свети Валентин | Gotvarstvo.Net

Трифон Зарезан / Свети Валентин

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените – деня на свети Валентин. Корените му се губят в далечното минало. В древен Рим на 15 февруари са празнували Луперкалиите – празник на изобилието, посветен на покровителя на стадата Фавън (едно от имената му било Луперк). Предишния ден се посвещавал на римската богиня на брака, майчинството и жените – Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.

14 февруари е наричан и „Сватбата на птиците“, тъй като се смятало, че птиците си избират партньор през втората седмица от втория месец на годината. И накрая най-романтичната версия. През трети век в Рим живял лекар, който се казвал Валентин. Наричали го „гастрономически лекар“, защото гледал да предписва вкусни лекарства. За да придаде по-приятен вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед, а раните промивал  с вино (баба ми би трябвало да се поучи от него – като си спомня лютата ракия по ожулените ми колене, още ми се насълзяват очите).

Свети Валентин бил и свещеник, живял по времето на император Клавдий Втори, който водил много войни. Императорът бил затруднен при набирането на нови войници и решил, че причината за това се крие в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Затова той забранил сватбите и годежите. Валентин тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си. Веднъж при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Лекарят знаел, че слепотата била неизлечима, но обещал, че ще направи всичко възможно момичето да прогледне. Направил мехлем за очите й и наредил момичето да дойде пак при него след известно време. Минали няколко седмици, но девойката така и не продледнала. Но нито тя, нито баща и не губили вяра и продължавали с мазането на очите. Един ден римски войници нахълтали в дома на Валентин, унищожили лекарствата, а него го арестували заради религиозните му убеждения. Бащата на сляпата му пациентка искал да му помогне, но нямал тази възможност. Единственото нещо, което успял да направи, било да му занесе хартия и мастило. Свети Валентин написал прощално любовно писмо на девойката, а след няколко часа го екзекутирали. Надзирателят предал бележката на дъщеря си, тя я разгърнала и открила в нея жълт минзухар. На нея пишело: „От твоя Валентин“. Станало чудо – девойката прогледнала. Затова и днес картичките се подписват по този начин (истинското име не се пише, смята се, че получателят трябва сам да се досети, кой му изпраща валентинката). През 496 г римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца – 14 февруари за ден на св.Валентин.

***

Как разбираме, че сме влюбени? Зачервени лица, учестено сърцебиене, изпотени ръце – това са само някои от външните признаци на любовта. В самото тяло определени химични реакции доказват, че Купидон ни е улучил със стрелата си. Хелън Фишер от университета Ratgers в Ню Джързи е един от най-големите авторитети в тази област. Според нея ние се влюбваме в три фази, а във всяка от тях стават различни биохимични реакции. Първа фаза – Страстта е подтикната от половите хормони тестостерон и естроген. Тестостеронът се среща не само при мъжете. Доказано е, че той играе важна роля в сексуалния нагон на жените. Втора фаза е Привличане. Това е фазата на истинско ‘заболяване’. Когато хората се влюбват, не могат да мислят за нищо друго. Дори губят апетита си и спят по-малко, за да имат повече време да мислят за любимия/любимата си. Трета фаза е Привързване. Ако връзката продължи, тази фаза следва привличането. Ако хората останат само с привличането, никаква работа не биха свършили. А и човечеството щеше да изчезне.

Какъв подарък да изберем за любимия човек? Ако нямате много пари, сладкишът е добра идея. Можете да го направите във форма на сърце и да го украсите с панделка. Любимият/любимата ще се трогне от вниманието. Мислете в перспектива. Розите са много романтични, но не особено оригинални. Купете цвете в саксия – то е по-трайно и още дълги години ще напомня за милия ви жест. Направете честитка, която може да се изяде – голяма бисквита или меденка, като изпишете пожеланията си с крем, шоколадова или захарна глазура. Можете да платите готварски курс за половинката си, ако е запалена по кулинарията. Ето и няколко други идеи за подаръци: Полет с хеликоптер за него, с балон за нея; дизайнерски часовник за него, бижу с диаманти, за нея.

Последни съвети. Ако сте оставили честитката, подаръка и резервацията за ресторанта за последния момент, не изпадайте в паника. Не всичко е загубено. Просто погледнете съветите по-долу и действайте. Не казвайте на партньора за съвършения подарък, който за малко не сте купили. Вечеря насаме вкъщи обикновено има по-голям успех – по-забавно е, а и не се знае, къде и как може да свърши. Ако все пак държите на ресторанта, не забравяйте портфейла си. Правете често комплименти, добре е от време на време любимата да чува, че е харесвана и желана (все пак жената обича с ушите си). За жените е добре да облекат дрехи, с които да подчертаят качествата и да скрият недостатъците на фигурата си, нещо изпитано и класическо. Свръхмодерните облекла обикновено подхождат на супермоделите, след намесата на добри фризьори, гримьори и фотографи.

Ако имате деца, заведете ги при баба или леля, която да се грижи за тях тази вечер. Изненадайте любимия с пица във формата на сърце и сложете писъмце или картичка с любовно обяснение в кутията. Поставете пакетче с шоколадови сърчица на възглавницата на любимия (или откъм неговата страна), така че да ги види веднага (за да не  ви безпокоят трохи и хлебарки през нощта). Сложете червена роза на възглавницата на любимата три дни преди празника. Посипете пътя от трапезарията до спалнята с листенца от червени рози. Не пишете смешни стихчета на картичката. Едно кратко изречение е по-стилно. Не оставяйте партньора си насаме с родителите, роднините или домашните си любимци. Не купувайте домакински уреди. Не си бършете носа в ръкава. Не прекалявайте с алкохола.

И нека Купидон да е на ваша страна, не само на свети Валентин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.