Практични съвети и поддържане на тенджерата | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Практични съвети и поддържане на тенджерата | Gotvarstvo.Net

Практични съвети и поддържане на тенджерата

1. Не наливайте течност повече от 2/3 от височината на тенджерата, защото има опасност заедно с парата във вентла да попаднат и частици от продуктите и да го запушат.

2. Когато готвите продукти, които набъбват при варене или образуват силна пяна, течността в тенджерата трябва да бъде най-много да е до 1/3 от височината и . това се отнася за : зрял фасул, леща, грах, ориз, тестени изделия, спанак и др.

3. Ако забележите, че преди да е започнал да се върти вентилът, изпод капака излиза пара, значи не сте херметизирали добре. Нужно е само да завъртите още малко дръжката.

4. Тенджерата не бива да се слага на огъня празна, тъй като това ще доведе до повреждане на каучуковия пръстен на капака.

5. Каучуковият пръстен трябва да се предпазва от замърсяване с мазнини. За тази цел след всяко готвене на по-мазно ястие е необходимо пръстенът да се измива добре с гореща вода и четка.

6. Макар, че алуминият е устойчив на хранителните киселини, все пак за предпочитане е да не се оставя ястието да престоява в тенджерата. Ако остане за другия ден, пресипете го в друг съд, а тенджерата измийте със сапун и обилно изплакнете с вода.

7. След всяка употреба изчиствайте каналчето на вентила със силна струя или, ако се налага с тънка тел. Изчиствайте внимателно и долния край на вентила, където също могат да се задържат хранителни остатъци от готвеното.

Източник : „Тенджера под налягане – 111 рецепти „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.