Мазнини и въглехидрати | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Мазнини и въглехидрати | Gotvarstvo.Net

Мазнини и въглехидрати

Референтни стойности за хранителен прием – физиологични норми за хранене

За консумацията на мазнини и въглехидрати се определят граници за хранителен прием като относителен дял от общата енергийна стойност (Е%) на храната за деня. Те са определени от експерти по хранене и са съобразени с физиологичните потребности на организма от енергия и хранителни вещества. Стойностите се отнасят за групи от здрави индивиди, като отразяват вариациите според индивидуалните потребности. Физиологичните норми за хранителен прием на мазнини и въглехидрати не са предназначени за лица с различни заболявания или за нуждаещи се от специални диети.

Мазнини:

Границите за прием на мазнини са определени на базата на резултати от голям брой епидемиологични проучвания и клинични изследвания. В науката съществуват данни за увеличен риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания при висока консумация на мазнини и в частност на наситени мастни киселини. Рискът от развитие на някои видове рак (на гърдата, на дебелото черво, на простатата), директно се свързва с високи нива на мазнини в диетата. Значителни доказателства съществуват и за връзката между приема на мазнини с храната и затлъстяването. Определената горна граница за прием на мазнини за възрастното население е 30 Е% от общата енергия на консумираните храни за деня (Е%) и 32Е% за децата до 10 годишна възраст. Един грам мазнини доставят 9 ккал (37.7 КДж) енергия. Долната граница за прием на мазнини е 15 Е%. При консумация на мазнини под това ниво се нарушава енергийната плътност на храната и съществува риск за недостатъчен прием на есенциални мастни киселини и мастноразтворими витамини.

Препоръчаният интервал за прием на полиненаситени мастни киселини (доставяни в организма от различни растителни масла) е 3-7% от общото енергийно съдържание на храната за деня. Тези нива осигуряват потребностите на организма от есенциални мастни киселини (линолова и линоленова). Хранителният прием на полиненаситени мастни киселини не трябва да надвишава 10Е%, поради съществуването на риск от неблагоприятни за здравето последствия във връзка с повишената окисляемост на полиненаситените мастни киселини.

Горната допустима граница за хранителен прием на наситени мастни киселини (източници на наситени мастни киселини са животинските мазнини) е 10% от общото енергийно съдържание на храната за деня. Тя е определена въз основа на съществуващи епидемиологични проучвания за наблюдавана повишена смъртност от сърдечно-съдови заболявания при по-високи нива на прием.

Известна е връзката между нивата на холестерол в кръвта, атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания. Съществуват доказателства, че стойностите на холестерола в кръвта до известна степен зависят и отговарят на нивото на хранителния прием на холестерол. Горната допустима граница за прием на холестерол е 300 мг/дневно. (напр. 1 яйце съдържа средно около 400 мг холестерол, но и значително количество лецитин, който има понижаващ нивото на холестерола в организма ефект)

Въглехидрати:

Физиологичните препоръки за консумация на въглехидрати като относителен дял от общата енергийна стойност на храната са:

  • за деца до 10 години – до 53%,
  • за възрастни индивиди – до 55%

Един грам въглехидрати доставя 4 ккал (16.7 КДж) енергия. Горната граница за прием на въглехидрати е 75 Е%. Редица епидемиологични проучвания през последните години установиха връзка между консумацията на въглехидрати и намаляването на някои рискови фактори и заболявания, например при рак на дебелото черво, затлъстяване и др. Приемът на рафинирана захар се ограничава до 10% от общата енергийна стойност на храната.

Хранителните влакнини са важен компонент от диетата (източник на влакнини са растителните продукти – плодове и зеленчуци). Известна е положителната роля при храносмилането, подобряване функцията на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се приемът на ненишестени полизахариди, включително разтворимите и неразтворими влакнини, за възрастното население над 18 години да бъде в границите на 16-24 грама, а за децата и юношите (от 2 до 18 години) се изчислява като сбор от броя на навършените години плюс 5 грама влакнини дневно. Препоръките за прием на тотални хранителни влакнини за възрастни е 27-40 г/дневно, като не са определени нива за прием при деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.