Мазнини и въглехидрати | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Мазнини и въглехидрати | Gotvarstvo.Net

Мазнини и въглехидрати

Референтни стойности за хранителен прием – физиологични норми за хранене

За консумацията на мазнини и въглехидрати се определят граници за хранителен прием като относителен дял от общата енергийна стойност (Е%) на храната за деня. Те са определени от експерти по хранене и са съобразени с физиологичните потребности на организма от енергия и хранителни вещества. Стойностите се отнасят за групи от здрави индивиди, като отразяват вариациите според индивидуалните потребности. Физиологичните норми за хранителен прием на мазнини и въглехидрати не са предназначени за лица с различни заболявания или за нуждаещи се от специални диети.

Мазнини:

Границите за прием на мазнини са определени на базата на резултати от голям брой епидемиологични проучвания и клинични изследвания. В науката съществуват данни за увеличен риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания при висока консумация на мазнини и в частност на наситени мастни киселини. Рискът от развитие на някои видове рак (на гърдата, на дебелото черво, на простатата), директно се свързва с високи нива на мазнини в диетата. Значителни доказателства съществуват и за връзката между приема на мазнини с храната и затлъстяването. Определената горна граница за прием на мазнини за възрастното население е 30 Е% от общата енергия на консумираните храни за деня (Е%) и 32Е% за децата до 10 годишна възраст. Един грам мазнини доставят 9 ккал (37.7 КДж) енергия. Долната граница за прием на мазнини е 15 Е%. При консумация на мазнини под това ниво се нарушава енергийната плътност на храната и съществува риск за недостатъчен прием на есенциални мастни киселини и мастноразтворими витамини.

Препоръчаният интервал за прием на полиненаситени мастни киселини (доставяни в организма от различни растителни масла) е 3-7% от общото енергийно съдържание на храната за деня. Тези нива осигуряват потребностите на организма от есенциални мастни киселини (линолова и линоленова). Хранителният прием на полиненаситени мастни киселини не трябва да надвишава 10Е%, поради съществуването на риск от неблагоприятни за здравето последствия във връзка с повишената окисляемост на полиненаситените мастни киселини.

Горната допустима граница за хранителен прием на наситени мастни киселини (източници на наситени мастни киселини са животинските мазнини) е 10% от общото енергийно съдържание на храната за деня. Тя е определена въз основа на съществуващи епидемиологични проучвания за наблюдавана повишена смъртност от сърдечно-съдови заболявания при по-високи нива на прием.

Известна е връзката между нивата на холестерол в кръвта, атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания. Съществуват доказателства, че стойностите на холестерола в кръвта до известна степен зависят и отговарят на нивото на хранителния прием на холестерол. Горната допустима граница за прием на холестерол е 300 мг/дневно. (напр. 1 яйце съдържа средно около 400 мг холестерол, но и значително количество лецитин, който има понижаващ нивото на холестерола в организма ефект)

Въглехидрати:

Физиологичните препоръки за консумация на въглехидрати като относителен дял от общата енергийна стойност на храната са:

  • за деца до 10 години – до 53%,
  • за възрастни индивиди – до 55%

Един грам въглехидрати доставя 4 ккал (16.7 КДж) енергия. Горната граница за прием на въглехидрати е 75 Е%. Редица епидемиологични проучвания през последните години установиха връзка между консумацията на въглехидрати и намаляването на някои рискови фактори и заболявания, например при рак на дебелото черво, затлъстяване и др. Приемът на рафинирана захар се ограничава до 10% от общата енергийна стойност на храната.

Хранителните влакнини са важен компонент от диетата (източник на влакнини са растителните продукти – плодове и зеленчуци). Известна е положителната роля при храносмилането, подобряване функцията на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се приемът на ненишестени полизахариди, включително разтворимите и неразтворими влакнини, за възрастното население над 18 години да бъде в границите на 16-24 грама, а за децата и юношите (от 2 до 18 години) се изчислява като сбор от броя на навършените години плюс 5 грама влакнини дневно. Препоръките за прием на тотални хранителни влакнини за възрастни е 27-40 г/дневно, като не са определени нива за прием при деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.