Речник на витамините и минералите | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Речник на витамините и минералите | Gotvarstvo.Net

Речник на витамините и минералите

А/. ВИТАМИНИ

Витамин A (ретинол). Важен за кожата и лигавиците, очите, растежа и имунната система. Съдържа се най-вече в животинските мазнини, а под по-предпочитаната форма каротин – в плодовете и зеленчуците, особено моркови, червени пиперки, шипки, кайсии, марули, коприва и др. В огромни дози предизвиква хипервитаминоза с главоболие, увеличаване на черния дроб и кожни промени!
Витамин B1 (тиамин). Участва в разнообразни процеси, свързани с обмяната на веществата и нервната дейност. Съдържа се най-вече в белтъчните храни: ядки и семена, пълнозърнести житни и бобови продукти, месо, яйчен жълтък, водорасли, бирена мая и др., но също така в плодовете, зеленчуците и билките.
Витамин B2 (рибофлавин). Участва в много обменни процеси, важен е за очите и кожата. Съдържа в в повечето пълноценни храни от растителен и животински произход, особено зърнени и бобови продукти, мляко, месо, яйца, келп, люцерна, магданоз, резене, шипки и др.
Витамин B3 (PP, никотинамид и ниацин). Действа съдоразширяващо, подобрява функциите на нервната система, храносмилането и кожата. Съдържа се в продуктите, богати и на другите В-витамини.
Витамин B5 (пантотенова киселина). Важен противостресов фактор, подобрява надбъбречните функции. Съдържа се най-вече в пълнозърнестите храни и ядките, гъбите, бирената мая, пчелното млечице и редица продукти от животински произход.
Витамин B6 (пиридоксин). Участва в много обменни процеси, подобрява функционирането на нервите, бъбреците, кожата и косата. Съдържа се в повечето пълноценни храни от растителен и животински произход, особено житни и бобови зърна и кълнове, ядки, бирена мая, яйца, риба и др.
Витамин B12 (цианокобаламин). Противоанемичен и нервнотонизиращ фактор. Съдържа се най-вече в храните от животински произход и ферментиралите продукти. Инжектирането на високи дози може да се приеме след съответни диагностични уточнения – при левкози (левкемии) и тумори това би могло да навреди!
Витамин B13 (оротова киселина). Предполагат се действия при нервологични, чернодробни и сърдечносъдови болести. Съдържа се най-вече в
Витамин B15 (пангамова киселина). Намалява холестерола и предпазва черния дроб от алкохол и други вредности. Съдържа се най-вече в бобовите и други семена.
Витамин Bc (фолиева киселина). Участва в кръвотворенето, предпазва от сърдечно-съдови болести, както и плода на бременната жена от вродени дефекти. Съдържа се най-вече в зеленолистните зеленчуци и бирената мая.
Витамин C (аскорбинова киселина). Участва в много процеси – образуване на съединителната тъкан, клетъчното дишане, имунитета и защитата от вредни фактори. Съдържа се най-вече в шипките, френското грозде, кивито, цитрусовите и много други плодове, червените пиперки, зелените орехчета, копривата, игликата, и др. билки. Съдържанието му в кръвта се намалява у пушачи. В огромни дози може да предизвика разстройство, отлагане на оксалати в бъбреците и фалшиви резултати от някои изследвания!
Витамин D (калциферол). Ускорява образуването на костите. Съдържа се най-вече в продуктите от животински произходи бирената мая; образува се под въздействието на слънчевите лъчи. При предозиране се развива опасна хипервитаминоза с поражения в храносмилателната и отделителната системи, образуване на камъни в бъбрезите и жлъчката, шипове и др. В действителност той е хормоноактивна субстанция и не бива да се смята безвреден като другите витамини!
Витамин E (токоферол). Необходим като антиоксидант и за половата система. Съдържа се най-вече в пълнозърнестите храни, ядките, кълновете, студено пресованите растителни масла, рибеното масло и редица продукти от животински произход. Намалява кръвосъсирването и не бива да се пие в значителни дози преди операции!
Витамин F (есенциални или мононенаситени мастни киселини). С широк предпазно лечебен спектър – във връзка с имунната, хормоналната и сърдечно-съдовата системи, кожата, ноктите и косите и др. Съдържа се най-вече в суровите ядки, зехтина, лененото семе, някои морски риби и маслото от тях.
Витамин H (биотин). Необходим за обмяната, за мускулатурата, кожата и косата. Съдържа се най-вече в бирената мая, пълнозърнестите храни и белтъчните животински продукти.
Витамин К. Участва в кръвосъсирването, пвишава устойчивостта към инфекции. Съдържа се най-вече в зелените листни зеленчуци, зародишите и кълновете.
Витамин Р (биофлавоноиди). Сборно понятие за вещества, укрепващи кръвоносните съдове. Действа съвместно с вит. С и се среща в продуктите, на които и той е богат.
Коензим Q-10. Витаминоподобна субстанциа, придобила особена актуалност напоследък, поради свойствата й да подобрява вътреклетъчната обмяна, производството на енергия, сърдечната дейност и имунитета. Съдържа се в суровите ядки и семена и някои морски риби.

Б/. МИНЕРАЛИ

Бор (B, Boron). Участва в строежа на костите. Съдържа се в редица зеленчуци, ядки и зърнени храни.
Ванадий (V, Vanadium). Антисклеротичен и енергиен фактор. Съдържа се най-вече в боба, рибата, маслините, репичките, копъра и други зеленчуци.
Германий (Ge, Germanium). Активен антисклеротичен и противотуморен микроелемент. Съдържа се най-вече в чесъна, лука, целината, броколито и др. зелечуци, някои гъби и млякото.
Желязо (Fe, Iron). Основен кръвотворен елемент, осигуряващ вътреклетъчната кислородна обмяна. Съдържа се най-вече в ядките, зърнените и бобови храни, червеното месо, яйчния жълтък, кълновете, копривата и другите зеленолистни зеленчуци, кайсиите, шипките и други плодове и някои билки. Натуралните плодове и сокове улесняват усвояването му. Под форма на препарати следва да се приема само под лекарски контрол, тъй като предозирането води до тежкото състояние хемосидероза!
Йод (I, Iodum). Участва в дейността на щитовидната жлеза, като активизира общата обмяна, действа антисклеротично противомикробно и резорбиращо различни уплътнения. Да се предпочитат естествени източници – морски продукти от растителен и животински произход, орехи (вкл. орехови листа и черупки), чесън, райски ябълки и др., въпреки че дори и тяхното предозиране у чувствителни индивиди може да създаде неприятности.
Калий (K, Potassium). С много функции, основен вътреклетъчен елемент. Необходим за кръвта, мускулатурата и сърдечната дейност, отстранява излишните течности. Съдържа се най-вече в кайсиите, бананите, магданоза, морковите, копривата и др. плодове и зеленчуци, пълноценните зърнени храни, ядки и семена и в много от билките и под тези форми практически не може да се предозира. Участва в състава на диетичнта сол – тя следва да се консумира умерено и винаги в разтворено състояние. Предозирането на калия под тази форма, както и чрез фармацевтични препарати, може да бъде опасно при бъбречна недостатъчност, някои сърдечни и други заболявания!
Калций (Ca, Calcium). Участва в дейността на нервната система, в мускулната дейност, в изграждането на костите, зъбите и ноктите. Съдържа се най-вече в млечните продукти, рибата, зелето и други зеленчуци, сусама, соевите продукти, ядките, кълновете, копривата, джоджена, копъра, босилека и др. Натуралните плодове и сокове улесняват усвояването му. Организмът обеднява на него от консумацията на много месо, захар, кафе и белобрашнени продукти. Препаратите, съдържащи калций, следва да бъдат балансирани с магнезиеви и други допълващи ги съставки, иначе са възможни негативни резултати, като запек, нарстване на съществуващи бъбречни и жлъчни камъни, шипове и др.
Кобалт (Co, Cobaltum, Cobalt), ). Влиза в състава на вит. В12. Съдържа се най-вече в горските плодове и продуктите от животински прозход. В големи дози е токсичен!

продължение>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.