Речник на витамините и минералите | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Речник на витамините и минералите | Gotvarstvo.Net

Речник на витамините и минералите

Литий (Li, Lithium). Този микроелемент придобива насрастващо значение, поради профилактиращото му действие при маниодепресивни разстройства, както и за изчистване на бъбреците. Съдържа се в някои морски и сухоземни растения в безопасни количества; Някои минерали, минерални води и лекарства го съдържат в токсични концентрации!
Магнезий (Mg, Magnesium),
Важен макроелемент: успокоява нервномускулната възбуда, действа противоалергично и слабително, участва в костната структура. Съдържа се най-вече в ядките, семената, кълновете и зеленолистните зеленчуци, червеното цвекло, някои билки и др. продукти от растителен произход. Като лесно разтворим, този елемент бързо преминава в течната фаза на готвените ястия, сирената и пр. и съответно при изхвърлянето й сухите продукти са бедни на магнезий. Той намалява силно и при алкохолици.
Манган (Mn, Manganum, Manganese).Важен за хормоналната дейност и костноставната структура. Съдържа се най-вече в горските плодове и билки, цветния прашец и натуралните ядки, семена и кълнове.
Мед – (Cu, Copper). Микроелемент, който е от значеине за кръвотворенето, за дейността на нервната и двигателната системи.
Молибден
(Mo, Molybdenum). Участва в редица обменни процеси; широко разпространен, така че рядко може да е в недоимък.
Натрий (Na Natrium).
Важен фактор за кръвта, нервната възбудимост и обмяната. Съдържа се в естестен вид най-вече в келпа и другите морски водорасли, маслините, целината, цвеклото и др. зеленчуци, фурмите, млечните продукти и др. Обикновено се приема в далеч по-големи от необходимите количества с готварската сол и това води от задръжка на течности, хипертония, сърдечна слабост, раздразване на храносмилателните и отделителните органи, очите, нервите и т.н.
Рубидий (Ru, Rubidium). Слабо проучен микроелемент с нервоуспокояващи свойства. съдържа се в червеното цвекло и морските продукти.
Селен (Se). Микроелемент с антиоксидантни свойства, предпазващ от сърдечносъдови и туморни заболявания, важен и за мъжката полова система. Съдържа се най-вече в морските продукти от животински и растителен произход, лука и чесъна, бирената мая и някои продукти от животински произход. В значителни дози притежава голяма токсичност!
Силиций (Si, Silicon). Влиза в структурата на съединителната тъкан – кости, кожа, нокти, очи и др. Съдържа се най-вече в необелените плодове и зеленчуци – сини сливи, шипки, кайсии, круши, краставици и др., в овесените ядки и кълновете, в хвоща и други билки.
Сребро (Ag, Argentum). Действа широкоспектърно противомикробно. Съвременната „сребърна вода“ се прави от колоидно сребро и дестилирана вода, осигурявайки многократно по-добри резултати при вътрешно и външно приложение от т. нар. „светена вода“.
Сяра (S, Sulphur). В състава на някои белтъчини, образуващи кожата и ноктите; в някои обменни процеси. Съдържа се най-вече в белтъчните храни от растителен и животински произход, зелето, лука и морските продукти. Взета в пречистен вид, действа слабително, а външно – противопаразитно.
Флуор (F, Fluor). FluorineУчаства в строежа на зъбите и костите. Съдържа се в пълноценните зърнени и други храни, както и в някои билки и минерални води. Допълнителният прием под формата на таблетки и флуорирани пасти е под въпрос, поради възможни тежки хронични отравяния с поражения не само на зъбите и костите, но и на сърдечносъдовата, хормоналната и имунната системи!
Фосфор (P, Phosphorus). Важен за енергийната обмяна и нервната дейност; участва в изграждането на костите и зъбите (но ги руши ако е в дисбаланс с другите минерали). Съдържа се най-вече в зърнените житни и бобови храни, ядките, бирената мая и белтъчните продукти от животински произход.
Хлор (Cl, Chlorine). Участва в редица обменни процеси, осигурява производството на солна киселина от стомаха. Съдържа се в естестен вид най-вече в келпа и другите морски водорасли, маслините, целината, цвеклото и др. зеленчуци, фурмите, млечните продукти и др. Заедно с натрия е в готварската сол – повишеният й прием води до прояви на дразнене на лигавиците и обща токсичност. Хлорираната вода също може да създаде проблеми, особено у свръхчувствителни индивиди!
Хром (Cr, Chromium). Участва във въглехидратната обмяна и в структурата на костите и ноктите. Съдържа се най-вече в бирената мая, гъбите, кълновете, плодовете и зеленчуците, консумирани с обвивките, и в някои животински продукти. В големи дози е отровен!
Цинк (Zn, Zincum). Влиза с състава на многобройни ензимни системи – в общата клетъчна обмяна, дихателните органи, жлезите с вътрешна секреция, нервната система, кожата и пр. Съдържа се най-вече в ядките, семената и пълноценните бобови и житни зърна, бирената мая, белтъчните продукти от животински произход, някои билки и подправки като исиот, кориандър, кардамон и др. В дози до 50-80 мг. стимулира имунната система, в по-големи я подтиска!

Важна допълнителна забележка: Почти във всички случаи е практически невъзможно да се получи отгравяне или сериозни странични ефекти от тези съставки, ако се приемат в състава на естествените продукти или се прилагат в ниски до средни дози в гарантирани моно- или мултикомпонентни препарати, за предпочитане от модерните органично свързани форми. Проблеми могат да възникнат при високо или несъобразено с възрастта, теглото и заболяванията дозиране на концентрирани синтетични източници. Особено минералните добавки следва да се държат на недостъпно за децата място!

<<назад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.