Речник на растителните храни, билки и добавки | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Речник на растителните храни, билки и добавки | Gotvarstvo.Net

Речник на растителните храни, билки и добавки

Картоф тропически, диоскорея – Dioscorea villosa, Yam, Wild – Диоскорея. От него се изготвят препарати за вътрешна и външна употреба, използвани като естествени хормонозаместващи средства през менопаузата.
Кафе
– Coffea arabica. Масов тонизиращ продукт. Кофеинът възбужда нервите, посягайки към неприкосновените запаси от нервна енергия! Плроткивопоказан при високо кръвно налягане и повишена стомашна киселинност! Да се избягва или силно ограничава!
Кедър ливански – Cedrus libani, Cedar of Lebanon. Използва се предимно етеричното масло, което е с пречистващо и антидепресивно действие.
Келп (кафяво водорасло) – Fucus vesiculosus, Kelp (Sea), Bladderwrack. Най-добре изучените водорасли, употребявани отдавна и като храна. Под формата на добавка се прилага за усилване на обмяната и изчистване от различни отрови, за предпазване от ендемична гуша и др.
Кестен конски – Aesculus hippocastanum. Фитоизточник на укрепващо съдовете на вените и капилярите съединение. Прилага се предимно външно, а също в хомеопатията и Баховото цветолечение. Да не се употребява вътрешно в значителни дози без лекарско предписание!
Кестен питомен
Chestnut, Sweet. Здравословна храна, особено за сърцето, артериит, вените, ставите и съединителната тъкан.
Клинавиче сладколистно.
Astragalus glycyphyllos, Liquorice (licorice), wild – Билка с имуноактивизиращо, хормоналностимулиращо rотводняващо действие. Има аналогичен вид и в китайската медицина.

Клен захарен –
Acer saccharum; Maple, sugar. Източник на прословутия кленов сироп – натурален подсладител, полезен за прочистването на организма.
Кока
– Erythroxylon coca, Coca – Кока. Вече не се използва вътрешно в медицината и безалкохолните напитки. кокаинът се прилага като външен анестетик. Опасен наркотик, всяка употреба извън хомеопатичната е много рискована!
Кокиче блатно – Leucojum aestivus, Snowflake, Summer и снежно – Galanthus nivalis, Snow drop. Дрогите сега се използват главно за получаване на лекарството нивалин. Прилагането им като народни рецепти без лекарски контрол крие опасност от отравяне!
Кола
– Cola acuminata, Cola. Тонизатор. Съдържа кофеин!
Комунига – Melilotus sp.; Sweetclover. Успокояваща билка, да не се прилага в големи дози и ако е била съхранявана на влажно – предизвиква кръвоизливи!
Коноп обикновен Cannabis sativa, Hemp. Семената съдържат ценни белътчини и есенцални масти.
Копитник
– Asarum europaeum, Ginger, Wild. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!
Коприва обикновена – Urtica dioica, Nettle. Листата а храна и лекарство – за обмяната, против анемия и кръвотечения, ставни болки и мн. др. Корените са добро противоалергично и затягащо средство, стимулират сърдечния мускул; външно отварата е добра за косата.
Копър – Anethum graveolens, Dill. Лечебна подправка (листата и семената) с адекватно приложение за подобряване на храносмилането, отпускане на спазмите и успокояване на нервите.
Кориандър – Coriandrum sativum,Coriander. По действие прилича на копъра, но да не се използват гжолеви количества от зелената му част.
Кохош черен, разклонен ресник, цимицифуга – Cimicifuga (Actaea) racemosa. Използва се в препарати за менопаузата („Ремифемин“), а също в хомеопатията.
Краставица – Cucumis sativus, Cucumber. Нискокалоричен зеленчук с добро отводняващо действие.
Круша (видове) Pyrus spр.; Pear. Диетичен плод при алергии, бъбречни болести и др.

Кукуряк миризлив Hellebore, fragnant. Силно действащо растение, използвано като сърдечен стимулант, слабително, противотумуроно и др. и външно за засилване на косъма.Вътрешната употреба е опасна и не бива да е предприема за самолечение!
Куркума
– Curcuma sp., Turmeric. Вносна подправка и много ефективна билка, от която са приготвени препарати срещу жлъчни и ставни болести, инфекции, тумори и др.
Къпина (видове) – Rubus fruticosus, R. caeesius и др. Blackberry, Pacific(California). Сокът от плодовете и чаят от листата са широко достъпно затягащо, противодиабетично, кръвоспиращо и противовъзпалително средство.
Кървавиче – Bistorta officinalis, Bistort. Силно затягащо и кръвоспиращо лечебно растение.
Лавандула
– Lavandula vera (officinalis, angustifolia), Lavender. Използва се главно като етерично масло, което е с имуностимулиращо, раноцелебно и антистресово действие.
Лавър благороден, дафинов лист – Laurus nobilis, Laurel (bay, grecian). Популярна подправка и билково средство за тонизиране, подобрявне на храносимлането, изчистване на дихателинте пътища и ставите и др. В големи дози действа дразнещо и токсично! Да не се прилага при язви!
Лайка лечебна
– Matricaria chamomilla (Chamomilla recutita) Chamomile (German). Позната като противовъзпалителна и нервоуспоителна, тази билка се прилага и под формата на разредено етерично масло.
Лапад къдравDock, yellow

Лен културен
– Linum usitatissimum, Flax, (common/cultivated). Важно диетично и фитотерапевтично средство, не само слабително, но и полезно за имунната и сърдечносъдовата системи. Външно се налага върху гнойници.
Леска (видове) – Corylus sp., Hazelbush. Концентриран ядков плод; корите и листата действат венотонично и заздравяващо, очистват бъбреците и простатата.
Леспедеза главеста – Lespedeza capitata. От нея се прави „Леспенефрил“ – при бъбречна недостатъчност.
Леща – Lens esculenta (Lens culinaris), Lentil. С повече белтъчно съдържание в сравнение с фасула и граха. Кафето от нея се прилага при гинекологични кръвоизливи.
Лимон – Citrus limon, Lemon. Старо средство за подобряване на храносмилането, изчистване на жлъчката и бъбреците, като източник на витамини и др.
Лимонник китайски Shizandra chinensis. Известна китайска тонизираща билка.
Липа
(видове) – Tilia sp. Противопростудна, диуретична и нервоуспокоителна билка.
Личи – Wolfberry, Chinese. Класическа китайски витаминозен и антиоксидантен, „дълголетен“ плод.
Лишей исландскиCetraria islandica, Iceland moss. Омекчаваща, отхрачваща и тонизираща билка, богата на йод.
Лоза, грозде
– Vitis vinifera, Vine (Grapes). Калоричен плод; полезен при запек и за сърдечно-съдовата система (последното особено важи за особено семките на червеното грозде, богати на олигомерни проантоцианоиди).

Лопен – лечебен, Verbascum phlomoides, Mullein, orange; гъстоцветен, Verbascum thapsiforme, Mullein, wooly. Омекчаваща билка за дихателните и храносмилателните органи, нервите и външно – за кожата.

Лук, кромид
– Allium cepa, Onion. Действа подобно на чесъна, но противоалергичното действие, спецално на червените сортове е по-изразено.
Луличка – Linaria vulgaris, Toad-flax (common). Слабително и отводняващо средство.
Луфа – Luffa operculata. Употребява се във фитотерапията и хомеопатията при полипи, вкл. като капки за нос.
Люцерна – Medicago sativa, Alfalfa. От нея се правят витаминозни и имуностимулиращи препарати, но е най-добре да се прилага като суров сок или покълнало семе. От някои не се понася добре!
Магданоз – Petroselinum crispum (sativum), Parsley. Лечебна подправка при задръжка на течности, сърдечна слабост, алергии, депресии, очни болести и др. Да не се прилага в количества над 100 грама пресен, 50 грама сок или 20 грама изсушен! Бременните да го ограничават!
Магданоз див Fool’s parsley.
Магнолия (видове) –
Magnolia sp., Magnolia. Традиционна в Китай билка, с хормонално и ароматизиращо действие. У нас се среща като парково насаждение. Да се пази от деца, вкл. да не се поставят големи букети при тях в затворени помещения!
Майоран
– Origanum majorana, Marjoram (sweet/knotted). Като подправка, билка и етерично масло се прилага като нервнорегулиращо, противоспастично и противомикробно средство.
Малина – Rubus idaeus, Raspberry. Плодовете са витаминозни и противоанемични, листата са популярно средство срещу простуди и женски проблеми.
МаргариткаChrysantemum sp. Прилага се, предимно в източната медицина, като нервоуспокояващо средство, при главоболие, дисменорея, чернодробни проблеми и др.
Маруля
– Lactuca sativa, var. romana, Lettuce, (Cultivated/garden) – Маруля. Важен пролетен и есенен източник на витамини, минерали и др. съставки; успокоява нервите, подобрява зрението и др.
Маслина – Olea europaea, Olive. Източник на есенциални масти, главно чрез натуралния зехтин.
Маточина– Melissa officinalis, Balm (common). Безвредна и широкоспектърна билка за регулиране на нервите и храносмилането, при женски болести и др.
Мате (парагвайски чай) – Ilex Paraguariensis, Yerba Mate. Тонизираща вносна билка, действа по-меко от китайския чай, но също съдържа кофеин.
Мащерка
(видове) – Thymus sp., Thyme. Като билка и етерично масло действа противомикробно и антипаразитно, отхрачващо, подобрява храносмилането и др.

<<назад

следващи>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.