Речник на растителните храни, билки и добавки | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Речник на растителните храни, билки и добавки | Gotvarstvo.Net

Речник на растителните храни, билки и добавки

Рауволфия – Rauwolfia serpentina, Rauvolfia. Индийско отровно растение, източник на лекарства със сърдечно-съдово, противотуморно и психиатрично действие.
Резене
– Foeniculum vulgare, Fennel. Едно от най.добрите средства за храносмилателната и дихателната системи, вкл. под формата на масаж с разредено етерично масло.
Репей
( голям) – Arctium lappa (bardanae), Burdock, Greater. Билка с възстановяващи свойства при бъбречни, ставни и кожни заболявания, вътрешно и външно. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!
Репичка Radish, small (garden). Популярен зеленчук, действа за изчистване на секретите от дихателните пътища.
Риган – Origanum vulgare, Marjoram, wild. Действа подобно на майорана като чай или подправка; етеричното му масло е доста отровно и не се прилага масово.
Рицин – Ricinus communis, Castor-oil plant. Самото растение е отровно, а маслото му предизвиква дразнене на тънките черва и оттам – изхождане. Рициновото масло не е от най-подходящите очистителни средства!
Роза (видове) – Rosa sp., Rose.Билково и етеричномаслено растение с разностранно приложение – слабително, жлъчегонно, противомикробно, имуно- ихормоналнорегулиращо, антидепресивно, раноцелебно и др.
Розмарин – Rosmarinus officinalis, Rosemary. Важно растение като подправка, билка и етерично масло. Има тонизиращо действие, подобрява имунитета и мозъчното кръвообращение. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да не се прилага в големи дози при бременност!
Ройбос – Aspalathus linearis, Rooibos Tea. Африкански билков чай, богат на минерали.
Росопас лечебен –
Fumaria officinalis, Fumitory (common). Билка за активизиране на обмяната и чернодробната функция, при кожни болести и др.
Ружа
– Althaea officinalis, Mallow, marsh – Ружа (медицинска, бяла) . Омекчаващо и противовъзпалително фитотерапевтично средство.
Ръж – Secale sereale, Rye. Зърнена храна, по-богата на витамини от пшеницата, но също с глутеново съдържание.
Ряпа (видове) – Raphanus sp, Radish. Зеленчуци с активно изчистващо върху дихателните пътища, а предимно черната ряпа – и върху жлъчно-чернодробната система. Противопоказани са при повишена стомашна киселинност, газове в червата и бъбречни възпаления!
Салвия мускусна
– Salvia sclarea, Sage, clary (muscatel). Прилага се като етерично масло с антидепресивни и хормоналнорегулиращи свойства. Да се избягва при бременност и гърчови състояния!
Сарсапарила – Smilax officinale, Sarsaparilla (red-bearded). Известна в световната фитотерапия и хомеопатия билка с противоалергично, диуретично и хормоналностимулиращо действие.

Сена, майчин лист – Cassia senna, Senna. Известно разхлабително средство. Злоупотребата води до привикване, увеличаване на дозите и загуба на ценни минерали от червата!
Синап, горчица (видове) – Sinapis nigra, Mustard. Препоръчва се главно външно – за загряващи лапи.
Сладник, сладък корен – Glycyrrhiza (Liquiritia) glabra, Licorice (liquorice) – Сладник гол. Старо източно средство за повишаване на енергията и имунната защита, с противоязвено и отхрачващо действие.Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да се избягват значителни дози при склонност към задържане на течности и хипертония!
Слива дива (джанка)Prunus cerasifera, Cherry, Wild (plum, purple). Плод с висока киселинност (особено недозрелият, който може да се ползва и за подкиселяване на салати).
Слива синя
– Prunus domestica, Plum, blue. Класически разслабителен плод, полезен е и за сърдечно-съдовата система.
Слънчоглед – Helianthus annuus, Sunflower. Семето съдържа ценни биологични съставки главно в сурово и покълнало състояние, цветът е протовотемпаратурно и
антивъзпалително средство.
Слез – Malva sylvestris, Mallow. Омекчаващо и противовъзпалително фитотерапевтично средство.
Сминдух, тилчец – Trigonella foenum-graecum, Fenugrek. Билкова подправка с усилващи (анаболни), прочистващи и противоревматични свойства.
Myrrh – Смирна, Мира.
Смокиня
– Ficus carica, Fig-tree. Един от богатите по състав плодове със слабително и антианемично действие; листата са повече диуретични.
Смрадлика – Cotinus coggygria, Sumach. Действа раноцелебно и затягащо. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!
Смърч – Picea sp., Spruce. Иглолистно дърво с фитонцидно етерично масло.
Соя – Soja hispida (Glycine max), Soya. Продуктите от нея са високобелтъчни и богати на минерали, полезни са в менопаузата, но в големи количества могат да натоварят бъбреците и да намалят функците на щитовидната жлеза.
Спанак – Spinacia oleracea, Spinach – Спанак. Важна храна за храносмилането, очите, кръвта и обмяната, с антиоксидантни свойства. В големи дози и при продължителен прием, особено сготвен, може да натовари организма с повече оксалати!
Спирулина Spirulina. Морски синьозелени водорасли, изпочник на протеини и имуномодулиращи субстанции.
Сусам
– Sesamum indicum, Sesame. Семената са с особено висока хранителност при отслабване, храносмилателни нарушения и остеопороза.
Тамян – Boswelia carteri, Frankincense. Прилага се рядко вътрешно като диуретично и жлъчегонно средство; по-често като етерично масло и за кадене – хармонизира при духовни практики.
Теменуга трицветна – Viola tricolor, Pansy. Подобряваща обмяната и противопростудна билка.
Тиква (видове) – Cucurbita pepo, sp, Pumpkin – Тиква.
Тиквичка Cucurbita moshata, Marrow. Диетични храни, особено важни за отводняване и в диетата на страдащи от диабет и напълняване.

Тинтява
(видове) – Gentiana sp., Gentian (types). Действието им е подобна на червения кантарион. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Тис западен – Taxus brevifolia, Yew, Pacific. Актуална растителна суровина за производството на препарат срещу рак на гърдата.
Тлъстига голяма, дебела мара – Sedum maximum, Stonecrop, showy, Stonecrop, great (rock). Тонизираща билка, а външно се прилага при ухобол.
Трева кочаNepeta cataria, Catnip. Успокояващо и противотемпературно биле.
Трена лимонова –
Cymbopogon citratus, Lemon grass stalk. Индийско растение, ценено главно заради освежаващото етерично масло, което се получава от него. Най-добре е да се инхалира или употребява в големи ръзреждания върху кожата и да се избягна вътрешния прием. В значителни концентрации дразни кожата и лигавиците!
Трън бял –
Sylibum marianum, Milk Thistle. Известна билка за повишаване детоксичната функция на чериня дроб, източник на много екстракционни продукти.
Трън магарешки
– Onopordon acanthium, Cotton thistle. Важна билка за активизиране на сърдечната и хормоналната дейност.
Трънка – Prunus spinosa, Blackthorn, (common). Плодовете са затягащи и богати на антиоксиданти; цветовете действат слабително, но не се препоръчват при бременност.
Тученица – Portulaca oleracea, Purslane, common. Тонизираща и хормоналностимулираща билка. Външно – за кръвоспиране и срещу алергии. Да се избягва вътрешната й употреба при високо кръвно налягане!
Уста дяволска – Leonurus cardiaca, Motherwort нервоуспокояваща и сърдечно стимулираща билка. Да не се прилага в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Уши миши, рунянка
– Hieracium pillosella, Mouse-ear hawkweed. Средство за намаляване на азотната задръжка при бъбречна недостатъчност. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

<<назад

следващи>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.