Сервиране и украса на масата | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Сервиране и украса на масата | Gotvarstvo.Net

Сервиране и украса на масата

Масата се подрежда два-три часа преди обявеното време за обеда или вечерята, за да може през това време домакинята да отдъхне и помисли за себе си.

За една празнична трапеза твърде важно е покривката да бъде безупречно чиста и огладена. Класическата бяла покривка е незаменима за тържествени случаи. Тя може да бъде ленена или памучна, тип дамаска или бродирана. Незаменима обаче за случая е бялата покривка, която може да бъде украсена с дантела.

За предпазване политурата на масата и за приглушаване на шума от приборите масата трябва предварително да се постели с дебела светла фланелена покривка или със светло одеяло, сгънато точно по размерите на масата, за да не увисва. Върху тази подложка избраната покривка ляга плътно гладко.

При по-малък брой поканени модерно и практично е сервирането върху сетове – малки декоративни покривчици, върху които се подреждат приборите за едно лице. За средата се предвиждат един по-голям сет или няколко малки за нареждане на блюдата. Останалата част от повърхността на масата остава непокрита.

Сетовете се изработват от различни материи, най-различно декорирани. Гордост на жените-ръкоделки у нас са сетовете, украсени с българска бродерия. Изработени върху ленен етамин, те са прекрасна цветна украса на масата.

Когато поканените гости са четирима, сервирането може да стане върху два големи тишлайфера (с дължина 1,20-1,30 м.), направени от плътна материя с ярък наситен цвят. Те се постилат напречно на дължината на масата на известно разтояние един от друг и от краищата на масата. Върху тях се нареждат по два прибора един срещу друг, а до тях се слагат салфетки от същата материя и със същата украса. Декоративен елемент внасят един свещник или една ниска ваза с ниски цветя, поставени в средата на масата между тишлайферите, и една фруктиера с различни плодове, сложена в края.

На голяма маса при повече поканени приборите се нареждат на 50-60 см един от друг. За естетичност всички прибори – чинии, вилици, ножове, лъжици, се подреждат в една линия на 1-2 см навътре от ръба на масата. За всеки поканен на трапезата се слага плитка чиния, а върху нея – малка чинийка за закуските и сгъната салфетка. Отдясно се слага голям нож с острието към чинията, малък нож (за закуските), лъжица (когато се сервира супа). Отляво се подреждат вилицата за ястието и виличка за закуските. При тържествени случаи, когато се поднася риба, отляво се прибавя специална вилица за риба, а отдясно – нож или още една обикновена вилица. В горния край на прибора вляво се слага малка чинийка за салатите или суровите зеленчуци. Над прибора отдясно към ляво се нареждат чашите за напитки, като се съблюдава последователността на използването им: за ракия или за водка, за бяло вино, за червено вино, за шампанско, за вода или за безалкохолни напитки. На две-три места се слагат таблички с хляб – черен и бял, солнички, прибор с горчица (за колбасите), прибор със смес от оцет, сол и растително масло, ако се поднасят сурови зеленчуци.

Закуските се сервират разпределени така, че всеки удобно да си взема от тях. За всяко блюдо, което се поднася на масата трябва да има лъжица и вилица за сервиране.

В тържествени случай, като посрещане на Нова година, празнуване на Рожден ден, Годишнина от сватба, Годеж, Сватба, приемане на редки гости, на празничната трапеза не трябва да липсват цветя.

Оформянето на украсата с цветя може да стане по различни начини в зависимост от случая. Най-добре е да се подредят ниски цветя в ниски вази, сложени на едно-две места върху масата. В някои случаи като Сватба, Годеж или Годишнина от сватба, за да се окаже по-голямо внимание на празнуващите, цветята се подреждат индивидуално около прибора. При Сватба и Годеж приборите на годениците се украсяват с бели или розови цветя. Цветя могат да бъдат разпръснати и на цялата маса. Новогодишната трапеза изглежда по-красива и по-весела, ако по нея се разхвърлят зелени елхови клончета. Разбира се, всичко трябва да се направи с мярка. Тогава украсата ще бъде естетична, изискана.

При вечеря за украса на масата се използват свещници със запалени свещи. Свещите обикновено се избират асорти с покривката или цветята. Те трябва да осигурят добро осветление на масата.

Весела украса се получава, когато върху овална чиния и сложена върху нея фруктиера на столче се натрупат различни плодове и се подредят свежи зеленчуци – малки цели домати, нарязани на дълго обелени краставици, червени и зелени пиперки, листа от салата, червени репички и други. От двете страни на „тази градина“ се слагат прибори със смес от оцет, сол и растително масло.

Ако изберете да отпразнувате своя празник като излезнете на ресторант, вместо да посрещнете гостите си у дома, е добре да научите някои тънкости на ресторантския етикет и протокол на масата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.