Смокините | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Смокините | Gotvarstvo.Net

Смокините

Смокините са една от най-древните субтропични култури. Праотечеството им е Източната средиземноморска област. Отглеждат се и в по-южните райони на България.

Плодовете на смокините са сладки, ароматни, с особен привкус, напомнящ орехи. Те съдържат висок процент захари. Витаминното съдържание в тях е незначително, но те имат много богат минерален състав. Те съдържат калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор, с което имат изключително значение за повишаване съпротивителните сили на организма и за цялостното поддържане на здравето.

Зрелите смокини са много нежни и трудно се запазват в прясно състояние. В далечните райони се доставят сушени. Сушените се поднасят като десерт или се прибавят към компоти от пресни плодове. Преди употреба се измиват добре с гореща вода.

Сушените смокини са много добро средство при смущение в храносмилането: 3-4 смокини, накиснати от вечерта в чаша вода и взети сутрин на празен стомах заедно с водата, в която са киснали, заместват всякакъв друг пургатив. Полезни са и при заболяване на сърдечно-съдовата система. В народната медицина те се препоръчват при лечение на кашлица, като се приемат заедно с горещо мляко.

Противопоказни са при диабет, подагра и остри заболявания на червата поради съдържанието им на голямо количество захари и оксалова киселина.

Информация за статията
Смокините
Заглавие
Смокините
Описание
Полезният дар от природата! За какво са полезни смокините? Смокините са една от най-древните субтропични култури с много богат минерален състав...
Автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.