I. УВОД | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! I. УВОД | Gotvarstvo.Net

I. УВОД

Установено е, че хипокинезията нарушава храносмилането. Една от основните задачи ма храненето на съвременния човек е неговото преустрояване. То трябва да бъде насочено срещу отрицателните прояви на обездвижването, да ги компенсира, а не да действа в същата посока, в която действа хипокинезията. Правилното хранене е условие за развитие и проява на функционалните възможности на организма. То е важен фактор за поддържане на високо ниво работоспособността на човека, продуктивността и резултатите от неговия труд.

Нашият организъм е саморегулираща се система. Тя е базирана на обмяната на веществата, която пък зависи от двигателната активност на човека – колкото е по-висока физическата активност, толкова повече енергия и съответно хранителни вещества са необходими. С храната човек получава белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, микроелементи, баластни вещества и вода. Белтъчините, въглехидратите и мазнините са основни хранителни вещества и енергийни източници. Витамините, минералите и микроелементите нямат енергийна стойност, но са много важни, тъй като участват в множество и структури на организма и ензимни системи. Така желязото участва в изграждането на хемоглобина, минералът калций е основен елемент в състава на костното вещество, а микроелементът цинк е необходим за множество ензими. Водата е средата в която се извършва обмяната на веществата. Баластните вещества имат значение за нормалната работата на стомашно чревния тракт.

От основните хранителни вещества с най-висока калорийна стойност са мазнините, следвани от въглехидратите и белтъчините. Ако в менюто на човека присъстват повече мазнини и въглехидрати, но разходът на енергия чрез адекватен двигателен режим е недостатъчен, започва да се нарушава обмяната, натрупват се мазнини на определени места в тялото и теглото се покачва. От тази гледна точка, теглото на човека е основен показател за оценка на обмяната на веществата и храненето. Освен теглото се използва и параметъра Индекс на Телесната Маса (ИТМ). Чрез него се класифицират нарушения на теглото и се оценява степента на риска от възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет, хипертония и други, които са причини за повече от половината смъртни случаи в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.