II. ОСНОВНИ МОМЕНТИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! II. ОСНОВНИ МОМЕНТИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ | Gotvarstvo.Net

II. ОСНОВНИ МОМЕНТИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

1. Основни групи храни

Най-важно в храненето на хората е пшеничното зърно. Второстепенна роля играе ръжта и царевицата. Овесът е ценна суровина за производството на грис и брашно за детски и диетични храни, а оризът е широко използвана зърнена разновидност за приготовление на ястия.

Зърнени храни и картофи

Зеленчуци

Плодовете

Мляко и млечни продукти

Месо и месни продукти, риба, яйца, бобови храни, ядки

Мазнини

Захар, захарни и сладкарски изделия

2. Хранителни вещества

При нормален хранителен прием от около 2000 килокалории, ежедневният прием на вода трябва да бъде не по-малко от 7-8 водни чаши. Не е необходимо да се почувства жажда за да се пие вода. Жаждата се появява когато загубата на вода е най-малко две чаши. Водата трябва да се приема постоянно в относително еднакви количества и не може да бъде заместена с безалкохолни напитки, кафе или чай.

3. Добавки към храната

Допълнителен прием на минерали се налага при пушачи, алкохолици, при лица спазващи строги диети за отслабване, вегетарианци, особено лакто-ово вегетарианци, лица с лактозна непоносимост, при продължителна терапия с някои медикаменти.

4. Референтни стойности за хранителен прием

Източници на минерални вещества в храненето на човек са естествените храни (мляко, месо, зърнени и редица други храни), храни специално обогатените с микронутриенти (йодирана сол, брашно обогатено с желязо, мляко с добавка на калций и витамин Д), както и добавките към храната които съдържат минерални вещества, самостоятелно или в комбинация с витамини.

5. Хранене при спорт и физически натоварвания

Приемът на високо въглехидратна диета помага на спортистите да контролират съотношението между енергоприема и енергоразхода за деня и да поддържат оптимално телесно тегло. При усилена подготовка за състезания, повишаване натовареността и удължаване времето на натоварването, три дни преди състезанието е необходимо консумацията на въглехидрати да се увеличи до 70% от общия енергиен прием за деня.

6. Хранене при стрес

Нездравословното хранене може значително да увеличи здравните рискове, свързани с продължителното нервно напрежение и чести стресови ситуации. От друга страна, подходящото хранене може в голяма степен да допринесе за намаляване на вредните ефекти на стреса.

7. Практически препоръки за здравословно хранене

Сред народи, консумиращи нискосолени храни (дневен прием на натриев хлорид под 6 грама) е установена по-ниска честота на хипертония с нейните фатални последици (мозъчни кръвоизливи и др.). Трябва да се запомни, че около 2 грама сол дневно е минималното количество, необходимо за нормално функциониране на организма, а при 5 грама човек дори няма неприятно чувство, че измъчва вкуса си с блудкави храни.

Яжте разнообразна хран

Увеличете консумацията на пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове

Намалете консумацията на мазнини и на наситени мастни киселини

Поддържайте здравословно тегло

Ограничете употребата на готварската сол

Консумирайте повече риба

Ако пиете алкохол, правете го в умерени количества

Запазвайте хранителната стойност и осигурявайте безопасността на храните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.