IV. ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! IV. ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ | Gotvarstvo.Net

IV. ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

# В потта на тежкоатлети се съдържат по-високи концентрации на желязо (Fe) и мед (Cu). Организмът се освобождава от тези елементи, за да не се стигне до липидна пероксидация – процес на образуване на свободни радикали в клетките.

# Харлемските баскетболисти в Москва през 1968-69 г. гълтали някакви „бонбончета“. Оказало се, че това не е допинг, а алфа-токоферол (витамин Е).

# Религиозните пости имат дълбок научен смисъл от гледна точка на рационалното хранене. С постенето болшинството от атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове изчезват. Да поразпитаме нашите баби и дядовци как се прави тая чудесия!

# Ескимосите не страдат от атеросклероза поради факта, че консумират големи количества рибни мазнини (с ненаситени двойни връзки). Тези, които се преселили в САЩ обаче, били „нападнати“ от болестта, „благодарение“ на дефектното хранене.

# Тираминът е биогенен амин, който мното силно свива кръвоносните съдове. Някои храни, съдържащи тирамин, могат да причинят мигрена – т. нар. „диетична“ мигрена. Главоболието изчезва след няколко часа – когато моноаминооксидазата (МАО) успее да разгради тирамина.

# Можеш да си умреш като едното нищо след вечеря с херинга, бакла и френско сирене, ако си на МАО-инхибиращи лекарства (за лечение на депресия). Тираминът, който се съдържа в обилни количества в тези храни, не се разгражда, това води до мозъчен спазъм и смърт.

# Биогенният амин на настроението е серотонинът. При самоубийци се оказало, че концентрацията му е силно занижена. Установено е, че тя се понижава и под въздействието на магнитни и електрични полета… а ние сме заобиколени от такива!! (ножовете по-далече, моляяя…!!)

# Серотонинът понижава либидото. При зайци, подложени на диета с липса на аминокиселината триптофан (молекулния предшественик на серотонина) се наблюдава агресия и силно изразена сексуалност, дори проява на хомосексуализъм.

# Какво ще предпочете мечката: мед или риба? Отговор: първо рибката – там се съдържа аминокиселината триптофан, която ще й „докара“ настроение за десерта, а именно меда!!

# Най-големите „производители“ на урея в света са един вид насекоми-кръвопийци в Южна Америка и то точно поради факта, че храната им е изцяло белтъчна.

# Всички чайове съдържат антиоксиданти от растителен произход, най-вече зеленият чай. Танинът в него прави стомашната лигавица по-устойчива съм инвазията на различни бактерии.

# Редовното закусване сутрин е фактор за дълголетие.

# Мечо Пух: „Не е важно какво се яде, важното е да е много!“……(това май не трябваше да го четете…)

# Пържените картофи, както и абсолютно всички чипсове, съдържат канцерогенното вещество акриламид.

# „Храната трябва да бъде нашето лекарство“, Хипократ

# В чесъна присъстват голямо количество сяра-съдържащи съединения, едно от които е алицинът. Те понижават холестерола в кръвта и са с ясно изразени антиоксидантни свойства.

# При спортистите се повишава парциалното налягане на кислорода в тъканите поради насищането им с него по време на спорт. Това е нож с две остриета, защото едновременно с по-доброто хранене на клетките, се повишава и опасността от образуване на свободни кислородни радикали. Те увреждат клетъчните структури и са една от причините за стареенето на клетката. Ето защо спортистите трябва да приемат антиоксиданти в по-голямо количество, особено витамин Е.

# Алкохолът измества хормоналния баланс от андрогенен към естрогенен чрез повлияване на ензима ароматаза. Този процес е известен жаргонно като „феминизация на хроничните алкохолици“….мани, мани!!!

# Американците консумират по 65 кг мазнини и 70 кг захар годишно.

# Медът, освен че е „съвършената храна“, действа и болкоуспокояващо.

# Четвърт чаена лъжичка соев сос има същата способност за подправяне, колкото цяла лъжичка сол.

# Алкохолът съдържа 7 калории на грам (повече, отколкото съдържат въглехидратите и протеините на грам) и няма никаква хранителна стойност… с малки изключения – бирата и виното.

# Кофеинът, алкохолът, мазнините и захарите дехидратират клетките и ги „изсушават“.

# Калцият и магнезият предпазват организма от токсичното действие на тежките метали олово и кадмий.

# Една изпушена цигара разрушава 25 мг витамин С в организма.

# Изгарянето на три цигари в затворено помещение освобождава във въздуха толкова въглероден диоксид и серни оксиди, колкото и при 30 минутна работа на дизелов двигател!!!

# При едноверменния прием на витамин Е и желязо желязото пречи на усвояването на витамина от организма.

# Джейн Фонда: „Един маниак на тема хранителни режими обикновено е подложен на пристъпи на лакомия“.

# Джейн Фонда: „Горещо ви съветвам да замените вашата цел ОТСЛАБВАНЕ с друга цел – РАВНОВЕСИЕ И УМЕРЕНОСТ“.

# Джейн Фонда: „Ако имате проблем с теглото, не отивайте на пазар гладни!“

# Джейн Фонда: „Всички ние сме длъжни да работим много по-енергично, ако искаме да изгорим мазнините, а не да ги складираме, ако искаме да станим КОТЛИ, а не да си останем ПАСИВНИ ЦИСТЕРНИ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.