3 начина за пържене на сурови продукти | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! 3 начина за пържене на сурови продукти | Gotvarstvo.Net

3 начина за пържене на сурови продукти

В практиката се използват главно три начина при пържене с мазнина на суровите продукти – обикновен, в маслена баня и във фритюра. Който и начин на пържене да изберем, мазнината трябва да се загрее задължително преди поставянето на продукта в нея. Ако продуктът се напои предварително с нестоплена мазнина, той ще стане или „тлъст“, или би се изсушил в последствие. Ето защо продуктът е добре да се постави в много добре загрята предварително мазнина, за да може да се образува по повърхността на обработвания продукт коричка от коагулираните белтъчини. По този начин, когато продуктът се подложи на по-нататъшна обработка, неговата вътрешност се изпържва добре, но въпреки всичко остава сочна в същото време.

Видове пържене с мазнина:

Обикновено пържене

При този вид пържене продуктът се слага в относително малко количество сгорещена мазнина. Когато се зачерви достатъчно от едната страна, се обръща да се изпържи и от другата. Трябва да се избягва обръщането на продуктът с вилица, тъй като ако случайно бъде прободен с нея, ще изтече сок от него, след което ще се напълни с мазнина отвътре и така ще влошим вкусовите му качества. За целта е добре да се използва решетъчна лъжица или лопатка, дървена или метална като го обръщаме внимателно. По този начин се пържат кюфтета, палачинки и др.

Пържене в маслена баня

Пърженето в маслена баня представлява напълнен дълбок съд с голямо количество мазнина, която се загрява и продуктът се пуска в нея да „плава“. Така изпърженият продукт остава сочен отвътре, а отвън придобива светлокафяв или тъмно златист приятен цвят.

Пържене във фритюра

При този метод на пържене се приготвя маслена баня в дълбок съд като гореописания, в който се поставя метална мрежа (кошница) с дръжка. Такъв е принципът на пържене на т.н. фритюрници, откъдето водят наименованието си и самите те. Мазнината се загрява както обикновено до силно предварително, след което продуктът се поставя в кошницата, която се потапя в мазнината. По този начин продуктът не потъва на дъното на съда, а остава да се върти в кошницата, потопен в сгорещеното олио. Така се получава равномерен цвят на повърхностната коричка на изпърженият продукт. Продуктът се изважда чрез повдигане на кошницата с помощта на нейната дръжка, и при необходимост продуктът се дообработва чрез други методи на готвене според рецептата на ястието, което се готви. Картофеният чипс и други дребни подобни продукти се поставят върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината, доколкото това е възможно. Чрез метода фритюра се обработва по-тлъсти меса като например задушено руло, шпикован бут, розбив и т.н.