Балканска речна пъстърва | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Балканска речна пъстърва | Gotvarstvo.Net

Балканска речна пъстърва

Речна пъстърва
У нас пъстървата е разпространена в горните течения на всички планински реки.

 

Среща се във високопланинските реки и потоци на Западна Европа, от Мурманското крайбрежие и Исландия до Средиземно море и Балканския полуостров, в Мала Азия, Мароко и Иран. У нас е разпространена в горните течения на всички планински реки. Тя е типична студеноводна риба. Обича планинските буйно течащи, пенливи потоци, както и високопланинските езера със студена, бистра и прозрачна вода в Рила, Пирин, Родопите, а по пътя на изкуственото зарибяване – в почти всички наши високопланински реки и езера. Храната й се състои от разнообразни животински организми, като водни бръмбари, попови лъжички, дребни рибки и дори малки пъстървички. Полова зрелост достига на 3-4 годишна възраст, а мъжките дори и на 2-годишна възраст. В зависимост от температурните условия размножителният й период е през октомври и ноември. Женската изхвърля между 2000 и 2500 хайверени зърна на килограм тегло, които се излюпват през март или април. Балканската речна пъстърва расте сравнително бавно.

При благоприятни условия на хранене 2-годишните пъстърви могат да достигнат до 1200-1500 г и, обратно, при неблагоприятни условия 3-4 годишните пъстърви могат да останат с тегло 80-90 г. Месото на балканската речна пъстърва е изключително нежно и вкусно.

В белтъчините се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, от които в по-големи количества са глутаминовата и аспарагиновата киселина, лизинът, левцинът, пролинът, глицинът, изолевцинът, аргининът и др. Освен това в месото са установени витамините А B1, В2, РР и др., както и 169 мг% пикочна киселина и 56 мг% пуринови бази.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.