Балканска речна пъстърва | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Балканска речна пъстърва | Gotvarstvo.Net

Балканска речна пъстърва

Речна пъстърва
У нас пъстървата е разпространена в горните течения на всички планински реки.

 

Среща се във високопланинските реки и потоци на Западна Европа, от Мурманското крайбрежие и Исландия до Средиземно море и Балканския полуостров, в Мала Азия, Мароко и Иран. У нас е разпространена в горните течения на всички планински реки. Тя е типична студеноводна риба. Обича планинските буйно течащи, пенливи потоци, както и високопланинските езера със студена, бистра и прозрачна вода в Рила, Пирин, Родопите, а по пътя на изкуственото зарибяване – в почти всички наши високопланински реки и езера. Храната й се състои от разнообразни животински организми, като водни бръмбари, попови лъжички, дребни рибки и дори малки пъстървички. Полова зрелост достига на 3-4 годишна възраст, а мъжките дори и на 2-годишна възраст. В зависимост от температурните условия размножителният й период е през октомври и ноември. Женската изхвърля между 2000 и 2500 хайверени зърна на килограм тегло, които се излюпват през март или април. Балканската речна пъстърва расте сравнително бавно.

При благоприятни условия на хранене 2-годишните пъстърви могат да достигнат до 1200-1500 г и, обратно, при неблагоприятни условия 3-4 годишните пъстърви могат да останат с тегло 80-90 г. Месото на балканската речна пъстърва е изключително нежно и вкусно.

В белтъчините се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, от които в по-големи количества са глутаминовата и аспарагиновата киселина, лизинът, левцинът, пролинът, глицинът, изолевцинът, аргининът и др. Освен това в месото са установени витамините А B1, В2, РР и др., както и 169 мг% пикочна киселина и 56 мг% пуринови бази.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.