Каракуда (тарата, карас) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Каракуда (тарата, карас) | Gotvarstvo.Net

Каракуда (тарата, карас)

Спада към семейство Шаранови. Обитава дори места, в които шаранът изобщо не може да живее. Разпространена е в реките от басейна на Тихия океан, в Сибир, в долните течения на реките, вливащи се в Аралско море, почти в цяла Европа, в Индия, в Северна Америка и др. У нас се среща и в крайморските езера /Блатница, Шабла, Белослав, Мандра/, и във високопланинските водоеми, водите на които не са типични за каракудата. Разселването й там се обяснява с пренасянето на Хайверените зърна от водоплаващите птици, полепнали по плавниците и перата им. През летните горещини и през зимата се заравя в тинята. Храни се със зоопланктон и висши водорасли, а така също с ларви на насекоми, червеи и др. Полова зрелост достига на 2 — 3-годишна възраст. През април-май женската изхвърля 200 до 250 хиляди хайверени зрънца. При каракудата за разлика от другите шаранови риби се наблюдава числено превъзходство на женските индивиди. В много басейни дори съществуват стада изключително от женски индивиди. Размножаването им се извършва при участието на други видове /шаран, златиста каракуда и др./, без обаче да стане истинско оплождане. Полученото от такова кръстосване потомство се състои от женски сребристи каракуди, без да има белези от други видове. В далекоизточните води, в областта на естественото разпространение на сребристата каракуда, съотношението между мъжките и женските индивиди е почти равно.
В началото малките рибки бързо растат, а впоследствие техният растеж се забавя.
На дължина каракудата може да достигне до 45 — 50 см и на тегло до 1 кг, а понякога — до 3 — 4 кг. Месото й е с неприятен дъх на тиня и затова трябва преди консумирането да се постави за 10 — 15 дни в чиста вода. При такива условия лошият дъх на месото изчезва. То е вкусно, но има извънредно много кости и по тази причина е използуваемо предимно за консервната промишленост за приготвяне на плакия с доматен сос.
Освен това в месото на каракудата има 186 мг% калий, 15,0 мг% магнезий, 34,0 мг% калций, 128 мг% фосфор и 0,6 мг% желязо.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.