Каракуда (тарата, карас) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Каракуда (тарата, карас) | Gotvarstvo.Net

Каракуда (тарата, карас)

Спада към семейство Шаранови. Обитава дори места, в които шаранът изобщо не може да живее. Разпространена е в реките от басейна на Тихия океан, в Сибир, в долните течения на реките, вливащи се в Аралско море, почти в цяла Европа, в Индия, в Северна Америка и др. У нас се среща и в крайморските езера /Блатница, Шабла, Белослав, Мандра/, и във високопланинските водоеми, водите на които не са типични за каракудата. Разселването й там се обяснява с пренасянето на Хайверените зърна от водоплаващите птици, полепнали по плавниците и перата им. През летните горещини и през зимата се заравя в тинята. Храни се със зоопланктон и висши водорасли, а така също с ларви на насекоми, червеи и др. Полова зрелост достига на 2 — 3-годишна възраст. През април-май женската изхвърля 200 до 250 хиляди хайверени зрънца. При каракудата за разлика от другите шаранови риби се наблюдава числено превъзходство на женските индивиди. В много басейни дори съществуват стада изключително от женски индивиди. Размножаването им се извършва при участието на други видове /шаран, златиста каракуда и др./, без обаче да стане истинско оплождане. Полученото от такова кръстосване потомство се състои от женски сребристи каракуди, без да има белези от други видове. В далекоизточните води, в областта на естественото разпространение на сребристата каракуда, съотношението между мъжките и женските индивиди е почти равно.
В началото малките рибки бързо растат, а впоследствие техният растеж се забавя.
На дължина каракудата може да достигне до 45 — 50 см и на тегло до 1 кг, а понякога — до 3 — 4 кг. Месото й е с неприятен дъх на тиня и затова трябва преди консумирането да се постави за 10 — 15 дни в чиста вода. При такива условия лошият дъх на месото изчезва. То е вкусно, но има извънредно много кости и по тази причина е използуваемо предимно за консервната промишленост за приготвяне на плакия с доматен сос.
Освен това в месото на каракудата има 186 мг% калий, 15,0 мг% магнезий, 34,0 мг% калций, 128 мг% фосфор и 0,6 мг% желязо.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.