Распер (харамия) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Распер (харамия) | Gotvarstvo.Net

Распер (харамия)

Харамия
Най-често расперът е бъркан с речния кефал, но за разлика от него рибата не е толкова вретеновидна, а по-скоро наподобява неимоверно пораснал гигантски уклей.

Отличен плувец със стремителен издължен силует. Това е една от нашите най-бързо плуващи риби след пъстървите и скобара. За съжаление не е повсеместно разпространен и затова не са много риболовците, които са имали щастието да го опознаят. Най-често расперът е бъркан с речния кефал, но за разлика от него рибата не е толкова вретеновидна, а по-скоро наподобява неимоверно пораснал гигантски уклей.

Фактът, че го бъркаме с подобни роднини и братовчеди, говори, че и расперът е от шарановото семейство. На дължина при обилна храна той може да нарасне до 60–80 см, а на тегло достига 6–7, а рядко и дори 10 килограма. Гърбът на сребристата отстрани риба е доста широк, синкав или тъмносив с леко странично преливане. Люспите са сравнително ситни, а плавниците – големи, щръкнали и сивкави на цвят. Очите на рибата са жълти със зелена черта в горния край. Опашният плавник е могъщ и широк с твърди лъчи, но за разлика от този на клена е с дълбоко стреловидно изрязване в средата.

Устата на распера е голяма, с тъмна издатина на долната челюст, която се прибира в нарочно вдлъбнато място на горната челюст. Главата му е по-заострена от тази на кефала, пък и цялата риба има по-стремително удължен силует от него. Расперът е отявлен хищник, след като навърши година или по-скоро достигне към 200 грама тегло. От този момент нататък той безпощадно преследва дребните рибки, с които се храни – уклейки, бабушки и белици.

Расперът е широко разпространен във водите на Средна Европа — басейните на Северно и Балтийско море, както и в басейните на Черно, Каспийско и Аралско море. У нас се среща в Дунав и в долните течения на притоците и, както и в реките Марица, Тунджа, Арда, Струма, Камчия и др. Обича бистрите течащи води. Той е сладководна риба, но понася и полусолените води, като рядко попада в езерата. Младите рибки се хранят със зоопланктон, а на 2-3 – месечна възраст – с червейчета, насекоми и с малките на други рибки. Възрастните распери са истински хищници и се хранят главно с уклейки, малки речни кефалчета, бабушки, кротушки и др. Половата му зрелост настъпва на 3-4 – годишна възраст. Размножава се през март-април, като женската изхвърля от 80 до 150 хиляди хайверени зрънца. Като всеки хищник расперът е лаком и бързо израства. На дължина достига до 60-80 см и на тегло — от 2 до 4 кг. Описвани са распери с тегло 8 — 10-12 кг. У нас се лови заедно с другата риба.

Кулинарни качества

Като при повечето хищници – отлично месо, с туширан и съвсем слаб рибешки вкус. То е възтлъсто и бяло. Местната дунавска традиция изисква парчетата от распер да се пържат в силно нагорещен тиган без предварително овалване в брашно, и то не в олио, а в свинска мас. Така малките костици изчезват, а вкусът наистина дълго се помни. На такова едно дунавско нещо май и гъмзата му е подходящ и достоен другар?

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.