Распер (харамия) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Распер (харамия) | Gotvarstvo.Net

Распер (харамия)

Харамия
Най-често расперът е бъркан с речния кефал, но за разлика от него рибата не е толкова вретеновидна, а по-скоро наподобява неимоверно пораснал гигантски уклей.

Отличен плувец със стремителен издължен силует. Това е една от нашите най-бързо плуващи риби след пъстървите и скобара. За съжаление не е повсеместно разпространен и затова не са много риболовците, които са имали щастието да го опознаят. Най-често расперът е бъркан с речния кефал, но за разлика от него рибата не е толкова вретеновидна, а по-скоро наподобява неимоверно пораснал гигантски уклей.

Фактът, че го бъркаме с подобни роднини и братовчеди, говори, че и расперът е от шарановото семейство. На дължина при обилна храна той може да нарасне до 60–80 см, а на тегло достига 6–7, а рядко и дори 10 килограма. Гърбът на сребристата отстрани риба е доста широк, синкав или тъмносив с леко странично преливане. Люспите са сравнително ситни, а плавниците – големи, щръкнали и сивкави на цвят. Очите на рибата са жълти със зелена черта в горния край. Опашният плавник е могъщ и широк с твърди лъчи, но за разлика от този на клена е с дълбоко стреловидно изрязване в средата.

Устата на распера е голяма, с тъмна издатина на долната челюст, която се прибира в нарочно вдлъбнато място на горната челюст. Главата му е по-заострена от тази на кефала, пък и цялата риба има по-стремително удължен силует от него. Расперът е отявлен хищник, след като навърши година или по-скоро достигне към 200 грама тегло. От този момент нататък той безпощадно преследва дребните рибки, с които се храни – уклейки, бабушки и белици.

Расперът е широко разпространен във водите на Средна Европа — басейните на Северно и Балтийско море, както и в басейните на Черно, Каспийско и Аралско море. У нас се среща в Дунав и в долните течения на притоците и, както и в реките Марица, Тунджа, Арда, Струма, Камчия и др. Обича бистрите течащи води. Той е сладководна риба, но понася и полусолените води, като рядко попада в езерата. Младите рибки се хранят със зоопланктон, а на 2-3 – месечна възраст – с червейчета, насекоми и с малките на други рибки. Възрастните распери са истински хищници и се хранят главно с уклейки, малки речни кефалчета, бабушки, кротушки и др. Половата му зрелост настъпва на 3-4 – годишна възраст. Размножава се през март-април, като женската изхвърля от 80 до 150 хиляди хайверени зрънца. Като всеки хищник расперът е лаком и бързо израства. На дължина достига до 60-80 см и на тегло — от 2 до 4 кг. Описвани са распери с тегло 8 — 10-12 кг. У нас се лови заедно с другата риба.

Кулинарни качества

Като при повечето хищници – отлично месо, с туширан и съвсем слаб рибешки вкус. То е възтлъсто и бяло. Местната дунавска традиция изисква парчетата от распер да се пържат в силно нагорещен тиган без предварително овалване в брашно, и то не в олио, а в свинска мас. Така малките костици изчезват, а вкусът наистина дълго се помни. На такова едно дунавско нещо май и гъмзата му е подходящ и достоен другар?

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.