Речен кефал | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Речен кефал | Gotvarstvo.Net

Речен кефал

Речен кефал
Разпространен е в Средна и Южна Европа и в Средна Азия. У нас се среща в бистрите и хладки води по средните течения на почти всички реки от Черноморския и Беломорския басейн.

Разпространен е в Средна и Южна Европа и в Средна Азия. У нас се среща в бистрите и хладки води по средните течения на почти всички реки от Черноморския и Беломорския басейн. Избягва бавно течащите води и водоемите, наситени с растителност, но се среща в езера, блата и разливите на реките.

У нас риболовците го наричат клен, независимо че това са две вариации на риби от едно семейство с много общи белези. Той е всеядна риба, лакома и хищна, но поема както животинска /яйца, ларви на насекоми, мравки, мухи, скакалци, попови прасета, тополови гъсеници, майски бръмбари, пиявици, червеи, разнообразни живи и мъртви рибки/, така и растителна храна. Полова зрелост достига на 3-годишна възраст, а мъжкият — на 2-годишна. Женската изхвърля през периода април-юни от 100 до 200 хиляди хайверени зърна, през което време не се храни. Еднолетните рибки израстват до 4-5 см, а при подходящи условия — дори и до 9-13 см. Живее до 14 години и може да достигне между 50 и 80 см на дължина и на тегло до 3-4 кг. При промишлен риболов са улавяни екземпляри до 8-9 кг. Има бяло и вкусно месо, но с много костици. Използва се както в прясно състояние, така и преработен.

Кулинарни качества

Едно от големите предимства на клена е това, че той бързо може да се изчисти. Едрите люспи падат лесно, пък и размерите на рибата все пак не вещаят прекарването на няколко часа близо до умивалника. Месото му е бяло, сравнително меко и нежно. То има леко сладникав вкус, като в повечето случаи не притежава тежка рибна миризма. Ако кленът е уловен в течащи води, месото му няма тревен или тинест привкус. Недостатъкът му е в почти равномерно разпределените ситни плаващи костици, чийто брой при препържване намалява чувствително. До 25–30 сантиметра рибите се пържат цели или разполовени по дължината на гръбнака. По-едрите вече се режат на един пръст дебели филийки, а големите – над кило, могат и да се пекат на фурна. Общо взето, вкусът е наистина превъзходен, но плаващите кости са голям минус. Хайверът на речния кефал може да се осоли и да се разбива както на останалите шаранови риби. Дискретното хладно присъствие на бялото вино или ледената бира обаче дава достатъчно време за приятни паузи, по време на които можем да изчистим досадните кости от поредната хапка превъзходно мезе.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.