Речна змиорка | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Речна змиорка | Gotvarstvo.Net

Речна змиорка

Речна змиорка
До полова зрелост обитава реките и езерата на Европа, а на 7-8 години преплува Атлантическия океан и изхвърля хайвера си в Саргасово море /до Куба/.

До полова зрелост обитава реките и езерата на Европа, а на 7-8 години преплува Атлантическия океан и изхвърля хайвера си в Саргасово море /до Куба/. През време на дългото пътуване змиорката не се храни и след изхвърлянето на хайвера умира от изтощение. Излюпените личинки, носени от океанското течение, след 2-3 години достигат отново европейските брегове. При навлизането си в реките те се оформят в малки змиорки. У нас змиорки има в реките, вливащи се в Бяло море.

Популациите на този генеративно морски и трифично сладководен вид навлизат във вътрешните водоеми само за отхранване. Най-подходящите биотопи са блата и езера с тинесто дъно и значително обрастване с водна растителност.

Хранят се с охлювчета, ракообразни и с хайвера на други риби. На дължина змиорката достига до 2 м, а на тегло — до 6 кг, но обикновено се ловят екземпляри, дълги 50 см и тежки 500-600 г. Месото й е много вкусно, тлъсто и без кости.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.