Руска есетра | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Руска есетра | Gotvarstvo.Net

Руска есетра

Руска есетра
Руска есетра(Acipenser gueldenstaedti) е една от главните в стопанско отношение есетри.

Руска есетра(Acipenser gueldenstaedti) е една от главните в стопанско отношение есетри. Обитава басейните на Черно, Азовско и Каспийско море и прилежащите им големи реки. В Дунав навлиза през цялата година, като преди е достигала до Регенсбург (Германия). Пределните размери и възраст, които достига видът са съответно дължина 1,5-2 м, тегло 10-20 кг и 50 г. В миналото са улавяни руски есетри дълги по 4 м и тежащи 500-600 кг. Мъжките достигат полова зрялост на 6-8 г, а женските – на 12-15 г. Размножава се през 3-5 г. Плодовитостта се колебае от 70 до 800 хил. зърна.

Руската есетра може да бъде основен вид за рибовъдните стопанства. При индустриално отглеждане на възраст 1,5 год, нейното тегло може да достигне 1,5-3,0кг.

В стокови стопанства кръстосването на руската есетра с чига, пъструга и моруна дават способни за размножаване хибриди, пригодени за пускане в природни водоеми и за угояване в стокови стопанства.

Младите руски есетри се хранят предимно в повърхностните слоеве, после преминават на дънна храна.В рибовъдните стопанства малките риби, лесно преминават към захранване с изкуствена храна, затова този вид лесно се култивира в садки и изкуствени басейни. В природата предпочитат солени води, богати на естествена дънна храна(молюски,охлюви,раци,риба).

Месото на руската есетра е богато на мазнини и има чудесен вкус, обаче жълтия цвят на месото не винаги се приема добре от потребителите.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.