Скобар (бойник) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Скобар (бойник) | Gotvarstvo.Net

Скобар (бойник)

Бойник
Хайверените зрънца, полепнали по перушината на водоплаващите птици, са "пренесени" във високопланинските водоеми и сега там скобарът се развива добре.

Разпространен е във всички реки на нашата страна, като обитава долните и средните им течения. Хайверените зрънца, полепнали по перушината на водоплаващите птици, са „пренесени“ във високопланинските водоеми и сега там скобарът се развива добре. Има го в язовир „Сопот“, „Извор“ и пр. Полова зрелост достига на 2 — 3 години, като женската изхвърля през април-май от 1700 до 12 500 хайверени зрънца. Малките се хранят със зоопланктон, а големите — с растителна храна. Наблюденията показват, че 90% от храната му е от растителен и 10 % от животински произход /хайвер, червейчета, ларви/. На дължина достига до 50 см, а на тегло — до 1 кг.

Кулинарни качества

Тук вече никой не бива да се криви душата. Скобарът има възтричаво месо. На всичкото отгоре той е рибата, която най-бързо се разваля през лятото. Не се слага никога в найлонов плик. По-добре е да изсъхне на слънцето, отколкото да го сложим в плик дори и за половин час. Рибата иска идеално изчистване от вътрешностите и яко измиване. След това се цепи по дължината на гръбнака и се изчиства от най-едрите кости. Парчетата се пържат, като предварително се овалват в смес от червен пипер, пшенично и царевично брашно. След препържването до наситено златист цвят повечето ситни кости се стапят и рибата става добро мезе и откровено си “плаче” за каса бира.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.