Скобар (бойник) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Скобар (бойник) | Gotvarstvo.Net

Скобар (бойник)

Бойник
Хайверените зрънца, полепнали по перушината на водоплаващите птици, са "пренесени" във високопланинските водоеми и сега там скобарът се развива добре.

Разпространен е във всички реки на нашата страна, като обитава долните и средните им течения. Хайверените зрънца, полепнали по перушината на водоплаващите птици, са „пренесени“ във високопланинските водоеми и сега там скобарът се развива добре. Има го в язовир „Сопот“, „Извор“ и пр. Полова зрелост достига на 2 — 3 години, като женската изхвърля през април-май от 1700 до 12 500 хайверени зрънца. Малките се хранят със зоопланктон, а големите — с растителна храна. Наблюденията показват, че 90% от храната му е от растителен и 10 % от животински произход /хайвер, червейчета, ларви/. На дължина достига до 50 см, а на тегло — до 1 кг.

Кулинарни качества

Тук вече никой не бива да се криви душата. Скобарът има възтричаво месо. На всичкото отгоре той е рибата, която най-бързо се разваля през лятото. Не се слага никога в найлонов плик. По-добре е да изсъхне на слънцето, отколкото да го сложим в плик дори и за половин час. Рибата иска идеално изчистване от вътрешностите и яко измиване. След това се цепи по дължината на гръбнака и се изчиства от най-едрите кости. Парчетата се пържат, като предварително се овалват в смес от червен пипер, пшенично и царевично брашно. След препържването до наситено златист цвят повечето ситни кости се стапят и рибата става добро мезе и откровено си “плаче” за каса бира.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.