Толстолоб | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Толстолоб | Gotvarstvo.Net

Толстолоб

Tolstolob
Толстолобът е сладководна риба. Храни се с фитопланктон, а по-късно — с водна растителност.

Толстолобът също спада към растителноядните риби и е нов за нашите водоеми. Аклиматизира се през последните няколко години и се заселва в шарановите ни стопанства, като се развъжда само по изкуствен начин. Произхожда от Китай — на юг до Кантон и в басейна на р. Амур. Аклиматизиран е в миналото на остров Тайван, в Камбоджа, а напоследък в СССР и у нас.

Толстолобът е сладководна риба. Храни се с фитопланктон, а по-късно — с водна растителност. Толстолобът служи като „мелиоратор“ на зелените водоеми и по тази причина сред източните народи е известен като „водна коза“, понеже „пасе“ водната растителност. Полова зрелост достига на 5-6 години. През юни женската изхвърля около 500 хиляди хайверени зрънца в зависимост от големината и възрастта й — колебания в това отношение може да съществуват. При благоприятни условия толстолобът расте много бързо.

Кулинарни качества

Месото на толстолоба е много вкусно, тлъсто /съдържа до 23,5 % мазнини/, с високи хранителни, вкусови и кулинарни качества. Той е много ценна риба, но месото му бързо се разваля.

Общо взето, отлично познат като риба от магазина. В това отношение всяка жена знае повече за анатомията на белия амур и от най-печения въдичар. Бяло, не много мазно в сравнение с шарана месо. Отлично за печене и бавна празнична трапеза. Но ако сами сме го хванали насред тихия бял Дунав – о, тогава това е такова юнашко мезе, че няма стигане.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.