Толстолоб | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Толстолоб | Gotvarstvo.Net

Толстолоб

Tolstolob
Толстолобът е сладководна риба. Храни се с фитопланктон, а по-късно — с водна растителност.

Толстолобът също спада към растителноядните риби и е нов за нашите водоеми. Аклиматизира се през последните няколко години и се заселва в шарановите ни стопанства, като се развъжда само по изкуствен начин. Произхожда от Китай — на юг до Кантон и в басейна на р. Амур. Аклиматизиран е в миналото на остров Тайван, в Камбоджа, а напоследък в СССР и у нас.

Толстолобът е сладководна риба. Храни се с фитопланктон, а по-късно — с водна растителност. Толстолобът служи като „мелиоратор“ на зелените водоеми и по тази причина сред източните народи е известен като „водна коза“, понеже „пасе“ водната растителност. Полова зрелост достига на 5-6 години. През юни женската изхвърля около 500 хиляди хайверени зрънца в зависимост от големината и възрастта й — колебания в това отношение може да съществуват. При благоприятни условия толстолобът расте много бързо.

Кулинарни качества

Месото на толстолоба е много вкусно, тлъсто /съдържа до 23,5 % мазнини/, с високи хранителни, вкусови и кулинарни качества. Той е много ценна риба, но месото му бързо се разваля.

Общо взето, отлично познат като риба от магазина. В това отношение всяка жена знае повече за анатомията на белия амур и от най-печения въдичар. Бяло, не много мазно в сравнение с шарана месо. Отлично за печене и бавна празнична трапеза. Но ако сами сме го хванали насред тихия бял Дунав – о, тогава това е такова юнашко мезе, че няма стигане.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.