Херинга (селда) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! - Вашият кулинарен помощник!

Херинга (селда)

Селда

Херингата обитава северните части на Атлантическия и Тихия океан и принадлежащите към тях морета. Храни се с планктон, а възрастните и с малки рибки. В арктическите области хайверът си изхвърля през пролетта, а в други части на света в зависимост от температурните условия — и по-късно. На дължина достига до 42-50 см, а на тегло — до 250 г. Има тлъсто, вкусно месо, което се консумира в прясно състояние, осолено, пушено или в консерви. У нас се внася замразена или солена.

Мазнините в херингата са разположени под кожата, в кафявата мускулатура, в коремната кухина, в съединителнотъканните прегради, разделящи мускулните снопчета, и около гръбначния стълб. От витамините са застъпени А /16 000 МЕ в 100 г/ в значително количество витамините от групата В, а така също пантотеновата киселина, фолиевата киселина, биотинът и витамин РР. Витамин В12 е между 11 и 13% в месото и около 34% в черния дроб на херингата. Съдържа също 207 мг% пикочна киселина.

Вие сте тук:

Вижте още...

Оставете коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.