Черна (балканска) мряна | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Черна (балканска) мряна | Gotvarstvo.Net

Черна (балканска) мряна

Балканска мряна
Черна (балканска) мряна

Разпространена е в басейна на р. Дунав от Унгария до Молдавия,в реките Сава, Днестър, Висла и Одер и в реките на Балканския полуостров. У нас се среща в горните и средните течения на всички реки, до границата на пъстървовата зона, а така също в редица язовири /Доспат, Марица, Панчарево и др./. За разлика от бялата мряна балканската не нараства много. На дължина достига до 25-30 см, а на тегло — до 250-300 г. Месото й е много вкусно и съдържа значително по-малко кости, поради което е търсена от риболовците. Консумира се прясна, и то най-често пържена.

Кулинарни качества

Когато става дума за черната мряна, можете спокойно да изкомандвате: “Шапкии, долу!” Това е рибата с най-фино балансираното месо. То е сравнително стегнато, но не е твърдо. На цвят е кремаво, но може и леко да розовее. Малко по-мазно е от месото на балканската пъстърва, на което най-много прилича. Все пак вкусът на месото на черната мряна не може да бъде сбъркан с никоя друга риба. Типично е отсъствието на натрапчива рибешка миризма – нещо характерно за речните видове, обитаващи бързи води. Вкусът е лек и някак завършен. На всичкото отгоре костите при тази наистина царска риба се вадят наведнъж с едно издърпване на гръбнака. Най-добрият начин е пърженето. А най- неприятната част преди него е махането на ситните и здрави люспи. Ако сме на излет с преспиване и искаме да хапнем мряна – тогава не бива да я пържим. Палим огън и когато стане на жар, пъхваме в нея завити в орехови листа мренки. След 15 минути ги вадим.

Сокът от ореховата шума не само е задушил мряната, но е придал на месото един леко опушен, направо вълшебен дъх. Подобно изпичане с постеля от шума може да се опита и в тава в домашната фурна. Изобщо черната мряна е представителна риба. Тя никога не се е продавала в магазините, нея я няма и в най-елитните ресторанти. Защото рибата не се отглежда изкуствено, а и се лови трудно, дори и с бракониерски мрежи и серкмета. Така че, ако имате скъпи гости, изненадайте ги с прекрасния вкус на черната мряна. После на 28 чаша бяло вино най-вероятно е дълго да ви разпитват за тази “тайна” риба с толкова нежно и вкусно месо.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.