Черна (балканска) мряна | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Черна (балканска) мряна | Gotvarstvo.Net

Черна (балканска) мряна

Балканска мряна
Черна (балканска) мряна

Разпространена е в басейна на р. Дунав от Унгария до Молдавия,в реките Сава, Днестър, Висла и Одер и в реките на Балканския полуостров. У нас се среща в горните и средните течения на всички реки, до границата на пъстървовата зона, а така също в редица язовири /Доспат, Марица, Панчарево и др./. За разлика от бялата мряна балканската не нараства много. На дължина достига до 25-30 см, а на тегло — до 250-300 г. Месото й е много вкусно и съдържа значително по-малко кости, поради което е търсена от риболовците. Консумира се прясна, и то най-често пържена.

Кулинарни качества

Когато става дума за черната мряна, можете спокойно да изкомандвате: “Шапкии, долу!” Това е рибата с най-фино балансираното месо. То е сравнително стегнато, но не е твърдо. На цвят е кремаво, но може и леко да розовее. Малко по-мазно е от месото на балканската пъстърва, на което най-много прилича. Все пак вкусът на месото на черната мряна не може да бъде сбъркан с никоя друга риба. Типично е отсъствието на натрапчива рибешка миризма – нещо характерно за речните видове, обитаващи бързи води. Вкусът е лек и някак завършен. На всичкото отгоре костите при тази наистина царска риба се вадят наведнъж с едно издърпване на гръбнака. Най-добрият начин е пърженето. А най- неприятната част преди него е махането на ситните и здрави люспи. Ако сме на излет с преспиване и искаме да хапнем мряна – тогава не бива да я пържим. Палим огън и когато стане на жар, пъхваме в нея завити в орехови листа мренки. След 15 минути ги вадим.

Сокът от ореховата шума не само е задушил мряната, но е придал на месото един леко опушен, направо вълшебен дъх. Подобно изпичане с постеля от шума може да се опита и в тава в домашната фурна. Изобщо черната мряна е представителна риба. Тя никога не се е продавала в магазините, нея я няма и в най-елитните ресторанти. Защото рибата не се отглежда изкуствено, а и се лови трудно, дори и с бракониерски мрежи и серкмета. Така че, ако имате скъпи гости, изненадайте ги с прекрасния вкус на черната мряна. После на 28 чаша бяло вино най-вероятно е дълго да ви разпитват за тази “тайна” риба с толкова нежно и вкусно месо.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.