БЯЛ ТРЪН (Silybum marianum) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! БЯЛ ТРЪН (Silybum marianum) | Gotvarstvo.Net

БЯЛ ТРЪН (Silybum marianum)

Използвани части от растението: изсушени плодове.

Основни биологично-активни съставки: флавоноиден комплекс, наречен силимарин, включващ силибинин, силидианин и силикристин. Най-активната субстанция е силибинина.

Здравни ефекти:

Биологичен ефект: антиоксидантно действие, оказва защитен ефект по отношение на чернодробните клетки от вредното действие на свободните радикали и токсични вещества. Силимаринът променя структурата на външната мембрана на чернодробната клетка и така я предпазва от навлизането на токсини във вътрешността на клетката. Силимаринът подпомага регенерирането (възстановяването) на увредения черен дроб като стимулира образуването на нови чернодробни клетки. Съвременните изследвания са показали, че силимаринът има способност да спира фиброзата в черния дроб, процес, който допринася за развитието на чернодробната цироза при алкохолизъм и хепатит. Белият трън въздейства върху образуването и отделянето на жлъчка и намалява риска от образуване на жлъчни камъни. Установено е, че защитава черния дроб от увреждащото действие на лекарства, които се използват за лечение на психични заболявания.

Приложение при заболявания: чернодробна цироза и други чернодробни увреждания при алкохолизъм, хепатит, токсични увреждания на черния дроб, жлъчни камъни.

Приложение: влиза в състава на готови билкови продукти като прах от изсушената билка, сух екстракт; чай – запарка от 12-15 грама (доза за един ден) от стрития сух плод във вряла вода.

Противопоказания: не са известни. Счита се, че билката е напълно безопасна и може да се употребява от почти всички хора, включително от бременни и кърмещи жени. Препоръчва се също така и при нарушения на функцията на жлъчния мехур по време на бременност.

Странични ефекти: преходно слабително действие при някои хора, което преминава за няколко дни.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.