Левзея | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Левзея | Gotvarstvo.Net

Левзея (Rhaponticum carthamoides (Willd), Leuzea carthamoides)

Левзея
Левзеята се използва за тонизиране централната нервна система, при физическа и умствена преумора, смущения в половата функция и хроничен алкохолизъм...

Използвани части от растението: корените и плодовете на растението се използват в лечебната и профилактична практика като адаптогенно средство, за тонизиране централната нервна система, при физическа и умствена преумора, смущения в половата функция и хроничен алкохолизъм.

Основни биологично-активни съставки: екдистерони, алкалоиди, аскорбинова и фолиева киселина, каротин, инулин, етерично масло, тритерпентинови сапонини и флавоноиди (рутин).

Здравни ефекти: екдистероните имат доказан адаптогенен и анаболен ефект, снижават съдържанието на холестерол в кръвта и имат леко понижаващо кръвното налягане действие, съдоразширяващ ефект стимулират образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки.

Приложение: под формата на таблетки от 5 мг се препоръчват 1 до 5 таблетки дневно. Спиртно-водни екстракти от левзея се добавят към някои храни ((мед)), като се препоръчва приложение в дози 1 чаена лъжичка (7 г) дневно при здрави индивиди и по 2 чаени лъжички на ден за по-бързо възстановяване след заболявания, при работа свързана с екстремни физически и психически натоварвания.

Странични ефекти: Левзеята е ниско токсична. Не се съобщават неблагоприятни странични действия. С оглед на наличието на екдистерони, да не се прилага при жени, по време на бременност и кърмене.

Може да харесате също така и...

1 Response

  1. AndrewBoldman каза:

    da best. Keep it going! Thank you

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.