Майчин лист (Cassia Senna L.) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Майчин лист (Cassia Senna L.) | Gotvarstvo.Net

Майчин лист (Cassia Senna L.)

Сена
Cassia Senna L.

Описание: Полухраст, до 100 см висок. Стеблото от основата разклонено, долните клонки стелещи се или възходящи. Листата последователни сложни чифтоперестй, с 4 – 5 двойки ланцетни целокрайни островърхи листчета на къси дръжчици. Цветовете в гроздовидни съцветия на дълги дръжки в пазвите на листата. Венчелистчетата 5, жълти, елиптично обратно яйцевидни, нееднакви. Плодът плосък кожест боб. Цъфти юли — октомври.

Разпространение: Расте из пустинните и полупустинните храсталаци на Източна Африка и басейна на Среден Нил. Култивира се в някои страни на Африка и Азия.

Основни представители: майчин лист ( Cassia Senna L.), също Cassia acutifolia Del., Cassia angustifolia Vahl.

Използвани части от растението: изсушени листа.

Основни биологично-активни съставки: антраноиди – емодин, алое-емодин, сенозиди, флавоноиди,

Здравни ефекти:

Биологичен ефект: слабително действие като стимулира движенията на дебелото черво и намалява всмукването на течностите в червата.

Приложение при заболявания: Запек.

Приложение: като билков продукт под формата на прах от изсушените листа или сух екстракт, използва се за приготвяне на извлек (0.5-2 грама от изсушените листа в 1 чаша вода) като се използва студена вода и се оставя да престои 6-12 часа.

Противопоказания: запушване на червата, остро възпаление на червата, напр. Болест на Crown, улцерозен колит, апендисит, коремни болки от неизвестен произход. Деца под 12 години.

Странични ефекти: в единични случаи – колики на стомашно-чревния тракт. При хронична употреба или свръхдоза – нарушения в електролитния баланс. Дефицитът на калий може да предизвика нарушения в сърдечната дейност и мускулна слабост, особено ако билката се употребява заедно с други диуретични средства, с медикаменти, които съдържат сърдечни гликозиди или при лечение с кортикостероиди.

Внимание: при продължителна употреба (повече от 1-2 седмици) билката трябва да се взима под лекарски контрол.

Употреба при бременност: не се препоръчва да се употребява от бременни жени, тъй като стимулиращото действие върху движенията на червата може да се пренесе върху матката.

Използвани средства:

Шушулките са с по-слабо действие от листата и обикновено с тях се правят таблетки и други препарати. Таблетките най-често се използват при запек.
Отварата се приготвя чрез накисване на Сена и Джинджифил и се използва при запек.
Настойката се комбинира с пресен джинджифил и карамфил (подправка), и се използва при лек запек.
Тинктурите се използват от билкарите при непродължителен запек.
Като средство за бързо изчистване на стомашно-чревния тракт, е най-добре да се комбинира с канела, копър или джинджифил. Когато се използва самостоятелно, може да предизвика гадене и спазматични болки, но последиците от това могат да бъдат неутрализирани чрез кардамон, канела, карамфил, копър, джинджифил или други ароматни билки, приемани заедно с нея.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.