Майчин лист (Cassia Senna L.) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Майчин лист (Cassia Senna L.) | Gotvarstvo.Net

Майчин лист (Cassia Senna L.)

Сена
Cassia Senna L.

Описание: Полухраст, до 100 см висок. Стеблото от основата разклонено, долните клонки стелещи се или възходящи. Листата последователни сложни чифтоперестй, с 4 – 5 двойки ланцетни целокрайни островърхи листчета на къси дръжчици. Цветовете в гроздовидни съцветия на дълги дръжки в пазвите на листата. Венчелистчетата 5, жълти, елиптично обратно яйцевидни, нееднакви. Плодът плосък кожест боб. Цъфти юли — октомври.

Разпространение: Расте из пустинните и полупустинните храсталаци на Източна Африка и басейна на Среден Нил. Култивира се в някои страни на Африка и Азия.

Основни представители: майчин лист ( Cassia Senna L.), също Cassia acutifolia Del., Cassia angustifolia Vahl.

Използвани части от растението: изсушени листа.

Основни биологично-активни съставки: антраноиди – емодин, алое-емодин, сенозиди, флавоноиди,

Здравни ефекти:

Биологичен ефект: слабително действие като стимулира движенията на дебелото черво и намалява всмукването на течностите в червата.

Приложение при заболявания: Запек.

Приложение: като билков продукт под формата на прах от изсушените листа или сух екстракт, използва се за приготвяне на извлек (0.5-2 грама от изсушените листа в 1 чаша вода) като се използва студена вода и се оставя да престои 6-12 часа.

Противопоказания: запушване на червата, остро възпаление на червата, напр. Болест на Crown, улцерозен колит, апендисит, коремни болки от неизвестен произход. Деца под 12 години.

Странични ефекти: в единични случаи – колики на стомашно-чревния тракт. При хронична употреба или свръхдоза – нарушения в електролитния баланс. Дефицитът на калий може да предизвика нарушения в сърдечната дейност и мускулна слабост, особено ако билката се употребява заедно с други диуретични средства, с медикаменти, които съдържат сърдечни гликозиди или при лечение с кортикостероиди.

Внимание: при продължителна употреба (повече от 1-2 седмици) билката трябва да се взима под лекарски контрол.

Употреба при бременност: не се препоръчва да се употребява от бременни жени, тъй като стимулиращото действие върху движенията на червата може да се пренесе върху матката.

Използвани средства:

Шушулките са с по-слабо действие от листата и обикновено с тях се правят таблетки и други препарати. Таблетките най-често се използват при запек.
Отварата се приготвя чрез накисване на Сена и Джинджифил и се използва при запек.
Настойката се комбинира с пресен джинджифил и карамфил (подправка), и се използва при лек запек.
Тинктурите се използват от билкарите при непродължителен запек.
Като средство за бързо изчистване на стомашно-чревния тракт, е най-добре да се комбинира с канела, копър или джинджифил. Когато се използва самостоятелно, може да предизвика гадене и спазматични болки, но последиците от това могат да бъдат неутрализирани чрез кардамон, канела, карамфил, копър, джинджифил или други ароматни билки, приемани заедно с нея.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.