Мащерка (Thymus sp. Diversa L.) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Мащерка (Thymus sp. Diversa L.) | Gotvarstvo.Net

Мащерка (Thymus sp. Diversa L.)

Thymus sp. Diversa L.
Мащерка (Thymus sp. Diversa L.)

Мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Няколко от видовете имат по няколко хемотипа. Стъблата са тънки, листата са вечнозелени и в повечето видове, са подредени в срещуположни двойки, на форма са овални, ненарязани и малки, между 4 и 20 мм на дължина. Цветовете са в гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна. Венчето е тубуларно, дълго 4-10 мм, бяло, розово или виолетово.

Основни представители: Бабина душица, овчарски босилек.

Използвани части от растението: надземната част, събрана по време на цъфтеж (май-юни), изсушена при температура до 35ºС.

Основни биологично-активни съставки: етерично масло, съдържащо производни на р-цимола, танини, смолисти вещества, флавоноиди и др.

Здравни ефекти: Отхрачващо, спазмолитично, противовъзпалително, антибактериално, хипотензивно, болкоуспокояващо действие.

Приложение: Бронхити, бронхопневмонии, бронхиектазии, магарешка кашлица, неврастения, безсъние, язвена болест, гастрит, диария и др.

Начин на приложение: 1 супена лъжица от билката се запарва с 300 мл. Вряща вода и кисне 30 минути. Пие се по 100 мл. 3 пъти дневно. Външно приложение за бани: 100 г дрога в 3 литра вода ври 10 минути, след което изстива и се прецежда.

Странични ефекти: не са установени.

Обикновената мащерка (T. vulgaris) е широко използвана зелена подправка. Тя идва от Средиземноморието и е най-подходяща за добре отводнени почви и обича да расте на слънце.

Кимовата мащерка (T. herba-barona) се използва както като подправка, така и като декоративно растение и има силна миризма на ким.

Цитрусовата мащерка (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) също е популярна подправка, със сортове, селектирани с миризмата на различни цитрусови плодове.

Дивата мащерка (Thymus serpyllum) и мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) не са подправки, но са атрактивни декоративни и лечебни растения.

Дивата мащерка е и важен източник на нектар за пчелите. Всички видове мащерка са източници на нектар, но дивата мащерка покрива големи площи сухи скалисти почви в Южна Европа (Гърция е специално известна с меда от дива мащерка) и Северна Африка, както и в подобни терени в Бъркширските планини и Катскилските планини в североизточните САЩ.

Видовете от рода Thymus са използвани за храна от ларвите на някои видове пеперуди като Chionodes distinctella и Coleophora видовете C. lixella, C. niveicostella, C. serpylletorum и C. struella (последните три се хранят изключително само с Thymus).

Мащерката се използва за подправяне на меса, супи и яхнии. Тя е използвана във френската кухня, където е важна съставка на bouquet garni, както и на Herbes de Provence. Тя се използва широко и в карибската кухня. В някои страни от Близкия Изток, подправката „заатар“ съдържа мащерка като насъщна съставка.

При готвене мащерката трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.