Мечо грозде (Arctostaphyllos uva-ursi) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Мечо грозде (Arctostaphyllos uva-ursi) | Gotvarstvo.Net

Мечо грозде (Arctostaphyllos uva-ursi)

Arctostaphyllos uva-ursi
Arctostaphyllos uva-ursi

Основни представители: Мечо грозде – вечно зелено пълзящо храстче с приповдигащи се клонки.

Използвани части от растението: Листата на растението (Folia Uvae ursi), събрани по време на цъфтеж и изсушени при обикновена стайна температура.

Основни биологично-активни съставки: Фенолни глюкозиди (арбутин, метиларбутин), свободен хидрохинон, дъбилни вещества (галотанини, елаготанини), флавоноиди, тритерпенова урзолова киселина.

Здравни ефекти: Притежава уроантисептично, слабо антибактериално действие, слабо диуретично действие. Прилага се като антисептично средство на пикочните пътища при хроничен цистит, пиелит и бъбречно-каменна болест. Съществуват данни за добър ефект при диария и хематурия.

Приложение: Влиза в състава на редица билкови продукти, добавки към храната и билкови чайове. Използва си и като билкова отвара – една супена лъжица се накисва за една нощ в студена вода, на сутринта извлекът се кипва за 5 мин., прецежда се и се приема 1-2 супени лъжици, 3-4 пъти дневно. Тъй като действието е по-силно при алкална урина, препоръчва се към отварата да се добави 1 супена лъжица сода бикарбонат (сода за хляб).

Противопоказания: Не се използва по време на бременност и кърмене, както и при деца под 12 годишна възраст. Приема се не повече от една седмица и не повече от 5 пъти в годината. При по-високи дози предизвиква гадене и повръщане.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.