Солена сланина (обикновена, пушена, варена, пържена) | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Солена сланина (обикновена, пушена, варена, пържена) | Gotvarstvo.Net

Солена сланина (обикновена, пушена, варена, пържена)

Продукти:

сланина

Начин на приготвяне:

Всяко парче сланина се натрива добре със суха сол и се нарежда в чист дървен съд, на дъното на който е насипан пласт от 3 мм сол. Сланината се нарежда с кожата надолу, като между отделните парчета не се оставят празни места, за да не се затвори между тях въздух, който причинява гранясване. Големите празнини се попълват с изрезки от сланина, а малките се насипват със сол. Сланината поема толкова сол, колкото е необходимо за нормалното й осоляване, ето защо всеки ред се засипва обилно със сол. Количеството на солта не трябва да бъде по-малко от 1 кг за 10 кг сланина. Отгоре сланината се притиска с дъсчица и тежест и се покрива с капак. Така сланината престоява 20 дни. Така приготвената сланина може да се консумира директно или:

Пушена: Сланината се измива и се оставя да се изсуши окачена. Опушва се при температура 20-25 C няколко дни, докато получи лимонено жълт цвят. След опушването може да се натрие с червен пипер и счукан на каша чесън. Съхранява се на хладно и проветриво място.

Варена: Сланината се измива и се оставя да се изсуши окачена. Потапя се в съд вряща вода, в която се прибавят подправки – на 2 л вода 50 г лук, 25 г чесън, 3 зърна карамфил, 5 зърна черен пипер и 1 бр. дафинов лист. Вари се около 1 час, след което се оставя на студено да се стегне. По желание може да се натрие с червен пипер и счукан на каша чесън. При сваряването трайността на сланината намалява, поради това тя се сварява в такова количество, което може да се консумира за 10 дни.

Пържена: Сланината се измива и се оставя да се изсуши окачена. Нарязва се на филийки с дебелина до 2 см и се изпържва от двете страни, докато стане полупрозрачна. Нарежда се в съд, като всяка филийка се натрива със счукан на каша чесън и се поръсва с червен пипер. При пърженето трайността на сланината намалява, поради това тя се пържи в такова количество, което може да се консумира за 10-15 дни.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.