Торта с кафе и вишни | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Торта с кафе и вишни | Gotvarstvo.Net

Торта с кафе и вишни

Продукти:

За тестото:
4 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г ни­шесте
1 чаена лъжичка бакпулвер
40 г масло

За пълнежа:
100 г сливов горещ конфитюр
3 чаени лъжички коняк

За крема:
20 г желатин
150 мл силно кафе
1 чаена лъжичка какао
75 г захар
300 мл шоколадово мля­ко
400 г сметана (20 процента)
200 г течна сметана (10 процента)
350 г консервирани или 500 г пресни вишни

За украсата:
200 г сладкарска сметана
17-18 вишни
настърган шоколад
фъстъци, потопени в шо­колад

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блатовете:
Наг­ряваме фурната до 180 градуса. Разбиваме яйцата със захарта, брашното смесваме с нишестето и бакпулвера, добавяме ги в яйчена­та смес и разбъркваме. Прибавяме размекнатото масло. Дъното на формата намазваме с масло, изли­ваме тестото и го печем 25 минути. Изваждаме готовия блат от форма­та и го оставяме да изстине. Раз­рязваме го хоризонтално на две части, загряваме кон­фитюра на водна баня, доливаме коняка, раз­ъркваме и заливаме блатовете.
От горния блат изрязваме кръг с диаметър 13 см и го поставяме върху долния.

Приготвяне на крема:
Накисваме жела­тина в 4 су­пени лъжи­ци студена вода. Изчистваме виш­ните от костилките и ги оставяме върху сито да се отцедят. Подс­ладеното кафе и какаото загряваме, добавяме разтворе­ния желатин и чакаме, докато се разтвори съвсем. Получената смес омесваме с шоколадовото мляко и оставяме да изстине. Разбиваме за­едно сладкарската и течната смета­на. Когато масата с желатина започ­не да изстива, добавяме разбитата сметана и вишните (формата тряб­ва да бъде разлата, с диаметър 26 см).

Приготвяне на тортата:
Полови­ната от крема изсипваме върху сво­бодната част на долния блат и раз­стиламе добре, отгоре слагаме ос­таналата част от горния блат и пок­риваме с останалия крем. Слагаме в хладилника. Когато кремът изс­тине, изваждаме тортата от хла­дилника и махаме страничния кръг на формата. Разбиваме сметаната и намазваме тортата отстрани, по­ръсваме с шоколад, правим с шприц розички околовръст, като върху вся­ка розичка слагаме по едно фъстъ­че, в центъра украсяваме с вишни и настърган шоколад, зад вишните също правим розетки. По желание може да замразим тортата.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.