Апетит | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Апетит | Gotvarstvo.Net

Апетит

Смята се, че апетитът ни „се отваря” след интензивни физически натоварвания и разходки на свеж въздух. Много експерименти доказват, че нещата не стоят точно така. Когато сте прекарали половин ден на работното си място, например в задушния офис или даже у дома, вашите шансове да преядете нарастват няколко пъти.
Това са категоричните изводи на диетолози от Университета в Масачузетс. Няколко седмици те провеждали изследване на доброволци, които по специален план променяли интензивността на своето физическо натоварване, наблюдавали апетита си и записвали в дневник впечатленията си. Натоварванията на  участниците в експеримента варирали от много тежки до минимални, но лекарите и диетолозите не изисквали да се прави нищо екстремално – просто участниците в експеримента се занимавали дейности, които са типични за ежедневието.
В силно натоварените (активни) дни  хората прекарвали 12 часа на крака: ходели за покупки, чистели домовете си, разхождали се със семейството и децата си. Позволявало им се да посядат за 10 минути на всеки час.
В «неактивните» дни хората, участващи в експеримента, гледали телевизия, седели пред компютъра, а ако нямало какво да правят, лежали, изтягали се в креслата.
През цялото време участниците имали право да ядат, каквото и по колкото пожелаят.
Всеки имал право да избира колко „активни” и колко „неактивни” дни ще заложи в програмата си.
Накрая станало ясно, че  групата от домоседи и „ленивци” изпитвали непрекъсната нужда да похапнат нещо и изяли със 17% повече храна. Те споделят, че просто не настъпвало състояние на ситост.
Учените предполагат, че резултатите са плод на психологически причини: когато човек е зает, той си има занимания и гледа на храната като на средство да си осигури ситост и енергия за работа. Бездействието го подтиква към идеята да „прави нещо” и му се струва, че яденето е някаква работа. Все пак това си е дейност, която изисква време, ангажира вниманието. Нещо повече – хора, които преди това споделили, че не обичат да готвят, в „неактивните” дни си приготвяли храна за около 30-40 минути и с удоволствие после си я изяждали изцяло.
Учените смятат, че може да има и физиологични причини за резултатите: отсъствието на активно движение вероятно забавя производството на хормон, отговарящ за чувството за ситост.
Резултатите от експеримента на този етап озадачават учените, защото е много по-логично повишената физическа активност да повишава апетита, но …
Ако сметнете за необходимо, можете и сами да проверите верността на изводите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.