Апетит | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Апетит | Gotvarstvo.Net

Апетит

Смята се, че апетитът ни „се отваря” след интензивни физически натоварвания и разходки на свеж въздух. Много експерименти доказват, че нещата не стоят точно така. Когато сте прекарали половин ден на работното си място, например в задушния офис или даже у дома, вашите шансове да преядете нарастват няколко пъти.
Това са категоричните изводи на диетолози от Университета в Масачузетс. Няколко седмици те провеждали изследване на доброволци, които по специален план променяли интензивността на своето физическо натоварване, наблюдавали апетита си и записвали в дневник впечатленията си. Натоварванията на  участниците в експеримента варирали от много тежки до минимални, но лекарите и диетолозите не изисквали да се прави нищо екстремално – просто участниците в експеримента се занимавали дейности, които са типични за ежедневието.
В силно натоварените (активни) дни  хората прекарвали 12 часа на крака: ходели за покупки, чистели домовете си, разхождали се със семейството и децата си. Позволявало им се да посядат за 10 минути на всеки час.
В «неактивните» дни хората, участващи в експеримента, гледали телевизия, седели пред компютъра, а ако нямало какво да правят, лежали, изтягали се в креслата.
През цялото време участниците имали право да ядат, каквото и по колкото пожелаят.
Всеки имал право да избира колко „активни” и колко „неактивни” дни ще заложи в програмата си.
Накрая станало ясно, че  групата от домоседи и „ленивци” изпитвали непрекъсната нужда да похапнат нещо и изяли със 17% повече храна. Те споделят, че просто не настъпвало състояние на ситост.
Учените предполагат, че резултатите са плод на психологически причини: когато човек е зает, той си има занимания и гледа на храната като на средство да си осигури ситост и енергия за работа. Бездействието го подтиква към идеята да „прави нещо” и му се струва, че яденето е някаква работа. Все пак това си е дейност, която изисква време, ангажира вниманието. Нещо повече – хора, които преди това споделили, че не обичат да готвят, в „неактивните” дни си приготвяли храна за около 30-40 минути и с удоволствие после си я изяждали изцяло.
Учените смятат, че може да има и физиологични причини за резултатите: отсъствието на активно движение вероятно забавя производството на хормон, отговарящ за чувството за ситост.
Резултатите от експеримента на този етап озадачават учените, защото е много по-логично повишената физическа активност да повишава апетита, но …
Ако сметнете за необходимо, можете и сами да проверите верността на изводите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.