Бадем | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Бадем | Gotvarstvo.Net

Бадем

От всички ядки бадемът намира най-широко приложение в кулинарията, особено за направата на шоколадови специалитети, торти, бонбони и сладкиши. Родината на на бадема е Мала Азия и Северна Африка. Широко разпространен е в Цялото Средиземноморие, включително и у нас.
Богат е на мазнини, белтъчини. желязо, калций и витамини от групата Е и B. Горчивите бадеми (semen Amygdalae) са дребни и съдържат циановодородна киселина. Употребяват се само след термична преработка, но главно се преработват за есенции и ликьори. Сладките бадеми са чудесни белени и опечени. За да се махне люспата им, се заливат с малко студена вода и се поставят за няколко минути на котлона. Изцеждат се и се стискат между пръстите, за да се „изхлузят“ от обвивката. Печени и солени, бадемите са чудесно мезе. Заедно с това те могат да подобрят вкуса на много основни ястия. От тях освен брашно за сладкарството (което еглавна съставка на марципана), се приготвя и бадемово мляко, което е превъзходно на вкус.
Бадемовото масло или смлени и разтворени във вода бадеми се използват за производството на бадемово мляко, което оказва противовъзпалително и освежаващо действие на кожата. Бадемовото масло се използва в производството на различни видове сапуни.
В народната медицина бадема се използва заедно със захар при анемия, малокръвие, безсъние. Бадемовото масло широко се използва в медицината за приготвяне на маслени разтвори на витамин, хормонални препарати и др.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.