Див пелин | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Див пелин | Gotvarstvo.Net

Див пелин

Има горчив, пикантен вкус и по своя аромат и вкус напомня за градинския пелин. Това е най-подходящата подправка за всички, които имат чувствителен стомах. Месните ястия, подправени с див пелин, стават по-лесно смилаеми (например свински гулаш, печена гъска, овнешко месо).
Дивият пелин расте по края на пътищата и сред развалините, но може да се отглежда и в градина. Използуваме го сравнително малко, тъй като днес ядем по-крехки меса без тлъстини.
Закупуваме разсад през месец май и го засаждаме на слънчево място във варовита почва в градината или на балкона. Дивият пелин достига до 2 м височина и краси всяка градина. Бере се през юли и август преди цъфтежа. Трябва да внимаваме, за да не пропуснем подходящия момент, тъй като цветенцата са много малки. Съцве-тисто се отрязва 8-10 см под най-долу разположената пъпка. Трябва да се отрежат всички листа, защото са горчиви и не могат да бъдат използувани. Съцветията се завързват и сушат, но могат да се използуват и пресни.
Дивият пелин се прибавя не само към тлъсти ястия, но и към птици и риба на грил, към зеле, гъби, спанак, цвекло, свинска мас и гъши дреболии.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.