Див пелин | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Див пелин | Gotvarstvo.Net

Див пелин

Има горчив, пикантен вкус и по своя аромат и вкус напомня за градинския пелин. Това е най-подходящата подправка за всички, които имат чувствителен стомах. Месните ястия, подправени с див пелин, стават по-лесно смилаеми (например свински гулаш, печена гъска, овнешко месо).
Дивият пелин расте по края на пътищата и сред развалините, но може да се отглежда и в градина. Използуваме го сравнително малко, тъй като днес ядем по-крехки меса без тлъстини.
Закупуваме разсад през месец май и го засаждаме на слънчево място във варовита почва в градината или на балкона. Дивият пелин достига до 2 м височина и краси всяка градина. Бере се през юли и август преди цъфтежа. Трябва да внимаваме, за да не пропуснем подходящия момент, тъй като цветенцата са много малки. Съцве-тисто се отрязва 8-10 см под най-долу разположената пъпка. Трябва да се отрежат всички листа, защото са горчиви и не могат да бъдат използувани. Съцветията се завързват и сушат, но могат да се използуват и пресни.
Дивият пелин се прибавя не само към тлъсти ястия, но и към птици и риба на грил, към зеле, гъби, спанак, цвекло, свинска мас и гъши дреболии.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.