Портулак | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! - Вашият кулинарен помощник!

Портулак

Има свеж, леко солен вкус. Бързо губи аромата си при варене. Прибавя се ситно нарязан в сурово състояние към различни салати, супи от ароматни треви и сосове. Подходящ е за ястия с домати и краставици- Картофите не понасят вкуса на портулака. По-рано се използуваше като заместител на каперсите.
Портулакът произхожда от Азия и е познат от стотици години като подправка и лечебно растение. През април и май може да се закупи разсад и да се засади в саксия, в сандъче на балкона или в градината. Може да се отглежда и от семе.
Портулакът обича топлината и слънцето и затова се засява чак през месец май след последните студове. Семенцето се поставя на малка дълбочина в почвата. Предпочита пръхкавата, малко песъчлива градинска пръст. След три седмици може да се бере. Растенията достигат 15—30 см височина и когато цъфтят, листата им имат по-остър вкус и са по-твърди. Това означава, че след три-четири седмици трябва да посеем нови растения. Портулакът е много красиво растение с бели до тъмночервени цветове. Растението е много богато на витамини.

Вие сте тук:

Вижте още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.