Тлъстига | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Тлъстига | Gotvarstvo.Net

Тлъстига

Тази зелена подправка се среща вече твърде рядко в градините. Расте в диво състояние на слънчеви сухи места в песъчлива почва. Растението пълзи по земята и неговите разклонения бързо пускат корени. Има къси островърхи и много дебели месести листа. По време на цъфтежа — от юни до август — растат разклонения на височина до 30 см. Тлъстигата има малки жълти цветчета с форма на звездички.
Листата и връхчетата на младите растения използуваме като подправка. Берем растението през цялата година, но никога не трябва да използуваме цъфнали връхчета. Тлъстигата не се суши.
Има приятно кисел вкус. Най-приятен вкус има, когато се смеси с масло и се прибави например към ястия с картофи и сосове с ароматни треви. Тази подправка принадлежи на сиренето. Заедно с кресона придава неповторим вкус на всички ястия със сирене и на зеленчуковите салати. За подправяне на салатите използуваме смачкани листа от тлъстига. В малки количества се прибавя и към ястия от говеждо место, към супи от зеленчуци и зелени ароматни треви.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.