Тлъстига | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Тлъстига | Gotvarstvo.Net

Тлъстига

Тази зелена подправка се среща вече твърде рядко в градините. Расте в диво състояние на слънчеви сухи места в песъчлива почва. Растението пълзи по земята и неговите разклонения бързо пускат корени. Има къси островърхи и много дебели месести листа. По време на цъфтежа — от юни до август — растат разклонения на височина до 30 см. Тлъстигата има малки жълти цветчета с форма на звездички.
Листата и връхчетата на младите растения използуваме като подправка. Берем растението през цялата година, но никога не трябва да използуваме цъфнали връхчета. Тлъстигата не се суши.
Има приятно кисел вкус. Най-приятен вкус има, когато се смеси с масло и се прибави например към ястия с картофи и сосове с ароматни треви. Тази подправка принадлежи на сиренето. Заедно с кресона придава неповторим вкус на всички ястия със сирене и на зеленчуковите салати. За подправяне на салатите използуваме смачкани листа от тлъстига. В малки количества се прибавя и към ястия от говеждо место, към супи от зеленчуци и зелени ароматни треви.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.