Подправка Чили | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Подправка Чили | Gotvarstvo.Net

Чили

Нашенската червена люта чушка по нищо не отстъпва на тази екзотична подправка с латиноамерикански произход. Ако държите на оригиналното чили, можете да го купите смляно или на цели сушени чушлета. Продава се и под формата на разни смески с други подправки, които тушират донякъде лютивината. Обикновено различните степени на лютивина са означени на опаковките. Незаменима подправка във вегетарианския хит Chili con carne (боб и леща с домати в тава) и други мексикански ястия. По света виреят над 1600 вида пиперки, от които се прави чили с различна лютивина. Най-често те се срещат в тропичните и субтропични части на Южна Америка, Африка и Азия. Самите пиперки се различават много по размер – от дребните като око на врабче и много люти чушлета до безобидните и огромни градински камбани.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют (причина за лютивия вкус е наличието в плодовете на фенолнотосъединение капсаицин, което в лютата чушка е 20 пъти по-голямо от това в сладката чушка). Някои видове люта чушка са толкова люти, че дори докосването до тях може да предизвика кожно раздразнение.

Плодовете на лютата чушка се употребяват пресни дори все още неузрели, но могат и да се готвят или сушат – цели или на парченца. При сушене узрелите плодове придобиват по-тъмен цвят – от тъмно- до оранжево-червен. Обикновено чушките се сушат на слънце, от което те се сбръчкват. Чушките могат да се съхраняват на сухо място и запазват вкуса си през цялата зима. След това се стриват със или без семената и се употребяват в различни сосове, подправки за ястия, салати и пици. Ситно стрити те се превръщат в лют червен пипер. Цели чушките могат да се употребят за подправка на супи и ястия.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът (SHU). Най-лютата част на чушката е ципата от вътрешната им страна.

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.