Пасатор или Блендер, кое е по-удобно? | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Пасатор или Блендер, кое е по-удобно? | Gotvarstvo.Net

Пасатор или Блендер, кое е по-удобно?

Кухненски роботи
Кой от двата уреда е по-удобен?

Идея си нямате колко много хора се интересуват от отговорът на този въпрос. Защото и двата уреда правят на практика едно и също (пасират, пюрират), но в действителност принципът на работа на двата е коренно различен!

Какъв е принципа на работа на пасатора?

Пасаторът или от Английски (Hand Blender) представлява ръчен инструмент с въртящи се остриета, които смилат много финно всичко, което им се изправи на пътя. Особеното при пасатора е, че върху него се прилага натиск (ако се налага) като съответно контактуващите остриета имат по-добър досег до продукта, който искаме да бъде пасиран. Това му свойство го прави предпочитан уред при пюрирането на по-месести и не сочни продукти като картофите, на практика се явява невъзможно да се направи картофено пюре с Блендер, докато това не представлява никакъв проблем за Пасаторът!

Принцип на работа на Блендер.

Блендерът по същество е доста удобен, защото може да работи самостоятелно без човешка намеса, просто го захранвате с продукти, включвате го и докато не го спрете, сместа вътре в него се хомогенизира. При него се използва масата на самият продукт съответно гравитацията, докато продукта се наситни, а след това се използва специалната геометрия на каната му, заради която сместа се увлича от въртеливото движение на остриетата и многократно преминава през тях, докато се получи една много финна смес, годна за пиене дори!

Основни разлики между Блендер и Пасатор.

Блендерът е затворен, докато пасаторът е открит инструмент. На блендерът му се подават продукти, докато при пасаторът продуктите са отдолу и самият пасатор се подава върху тях.

Кой от двата уреда е по-удобен?

Тук отговорът е малко абстрактен, тоест не може да се каже категорично кой е по-удобен или функционален от двата уреда!

Блендерът, както казахме е затворен, това предполага, че процесът при него ще е значително по-безопасен и чист от гледна точка на пръски особено при по-течни смеси. При блендерите по-бързо се постига хомогенна смес заради специалният дизайн на каните им, но това зависи и от техниката на ползване на пасатора!

Пасаторът пък, от друга гледна точка е незаменим, когато го използваме за направата на гъсти пюрета, които в блендерът биха се получили много трудно или пък въобще не могат да се реализират. За пример можете да пасирате банан с пасатор, но в блендер това ще е невъзможно без добавяне на някаква течност!

В общи линии изборът е ваш, но съветът на професионалистите е да си купите поне един блендер и един пасатор за домашната кухня, като по този начин вие може да бъдете сигурни, че винаги ще имате правилният инструмент, с който да извършите вярното действие в кухнята!

Оценка:
Дата на публикуване:
Заглавие:
Пасатор или Блендер
Рейтинг на автора:
51star1star1star1star1star

Може да харесате също така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.